Közeleg a magyar kultúra napja

AJÁNLÓJanuár 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Himnusz című versét.

AJÁNLÓ

Január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Himnusz című versét. A mű öt évvel később jelent meg először nyomtatásban, és fokozatosan a nemzeti identitás egyik jelképévé vált.

Ebből az alkalomból csütörtökön Magyarország számos településén és több határon túli városban lesznek rendezvények. A külföldi magyar kulturális intézetek is készülnek az ünnepre: a legtöbb helyen kiállításokat, hangversenyeket, filmvetítéseket szerveztek. A Pozsonyi Magyar Intézetben csütörtökön 17 órakor nyílik meg A Duna Gibraltárja című kiállítás, amely az építészeti és kultúrtörténeti szempontból is különleges komáromi erődrendszert mutatja be korabeli metszeteken, térképeken és légi felvételeken keresztül. A kiállítás Komárom várossá válásának 750. alkalmából készült, megnyitja Gráfel Lajos, a Pro Castello Comaromiensi egyesület igazgatója. A megnyitót követően, 18 órától egy közkedvelt hangszeré, a harmonikáé a főszerep, a hangversenyen a pozsonyi konzervatórium két hallgatója, a magyarországi Szatzker Zsanett és a hazai Andrej Hraško játszik. A műsort Rácz Tibor, a Koncertharmonikások Nemzetközi Uniójának elnöke vezeti fel.

Az évfordulón a magyar miniszterelnökség második alkalommal bocsátja útjára a nemzeti összetartozást erősítő Együtt szaval a nemzet című kezdeményezést. A szavalat a Himnusz első versszakával kezdődik, majd az idei alkalomra választott versként a teljes Szózattal folytatódik. A versmondást Jordán Tamás színművész vezényli. A bekapcsolódni kívánó iskolák január 22-én 8 és 10 óra között csatlakozhatnak az élő internetes felvételen látható versmondáshoz. Az „Együtt szaval a nemzet” YouTube-csatornán a vezénylésnek helyet adó orosházi iskola diákjai szavalnak. Az eseményt a Magyar Televízió is több helyszínről közvetíti.

A magyar kultúra napja alkalmából a Nógrád megyei Szécsénybe érkezik Kölcsey Ferenc Himnusz című versének eredeti kézirata, melyet a Kubinyi Ferenc Múzeumban állítanak ki. Az eredeti példányt, valamint az Erkel Ferenc által készített eredeti kottát január 23. és 25. között tekinthetik meg a látogatók. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?