Korabeli stílusban

Pozsony. Hatodik alkalommal rendezi meg a Régi Zenei Központ a Régi Zenei Napokat. A koncertsorozattal a központ munkatársai lehetőséget kívánnak teremteni arra, hogy a szakemberek és a zeneszerető közönség otthonosabban érezze magát a 17. és 18. századi muzsika világában.

Pozsony. Hatodik alkalommal rendezi meg a Régi Zenei Központ a Régi Zenei Napokat. A koncertsorozattal a központ munkatársai lehetőséget kívánnak teremteni arra, hogy a szakemberek és a zeneszerető közönség otthonosabban érezze magát a 17. és 18. századi muzsika világában. A régi zene megszólaltatása ugyanis nemcsak azt jelenti, hogy a műveket korabeli hangszereken játsszák, hanem hogy a korabeli elveket, a korabeli előadói stílust érvényesítik az interpretálásban. Ilyen megszólaltatásban csendül fel a 17. és 18. században született muzsika az október 15-én kezdődő és 21-ig tartó Régi Zenei Napok öt koncertjén. Mi több, a régi zene interpretálásának elveiről, konkrétan a 17. és 18. századi spanyol zenéről tart előadást október 20-án 10 órától a Színművészeti Főiskola zenei és tánctanszékének Zoch utcai épületében Emilio Moreno, nem csak szakmabelieknek. A régi, vagyis a Velázquez-korabeli spanyol muzsikát – egyebek között Andrea Falconiero, Sebastian Durón, Pablo Bruna, Juan de Navas egy-egy művét – az El Concierto Espanol együttes Emilio Moreno művészeti vezető irányításával meg is szólaltatja, mégpedig október 21-én a Klarisszák templomában. Ugyancsak a Klarisszák temploma ad otthont a 15-ei nyitó koncertnek, vagyis az Albrecht Collegium hangversenyének, amelyen a poroszkai (Pruské) ferences rendi kolostor hagyatékából származó 17. századi templomi zene csendül fel. 16-án, a Maria Theresia Ensemble kvintett hangversenyén igazi csemege várja az érdeklődőket. A pozsonyi vár zenetermében 19.30-kor kezdődő koncert – amelyen Johann Stamitz-művek és Michael Haydn Quintettója csendül fel – különlegességét részint a fúvós hangszerek adják, részint, hogy olyan Stamitz-muzsika is elhangzik, amelynek partitúráját csupán a közelmúltban fedezték fel Párizsban. 17-én a Szlovák Nemzeti Galériában egyebek között Johann Sebastian Bach- és Carl Philip Emanuel Bach-muzsikát szólaltat meg csemballón Peter Guľas és fuvolán Martina Bernášková. 19-én 19.30-tól a jezsuita templomban a Musica Aeterna ad elő néhány korai Haydn- és Mozart-művet. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?