Komáromi Jókai Színház: a megosztottság évadja

Komárom |

<p>A Jókai Színház 2016/17-es évadának bemutatói a megosztottság problémakörét igyekeznek körbejárni, legyen szó a pénz, származás vagy társadalmi hovatartozás miatti megosztottságról.</p>

„Hogyan is fogalmazza meg magát 2016-ban egy közép-európai, határon túli, kisebbségi, nemzetiségi, a szlovák és a magyar kultúra között vagy mezsgyéjén lavírozni próbáló színház, sokak szerint jó, közepes, ne adj’ isten rossz színházi előadásokat létrehozó intézmény itt, Komáromban? – tette fel a kérdést Tóth Tibor igazgató a tegnapi évadnyitó társulati ülésen. És arra a következtetésre jutott, hogy egyszerűen csak SZÍNHÁZ. Ahogyan nincs rossz színész – mert az ilyen nem színész –, csak jó színész van, és az „a színész”, igaz ez a megállapítás a színházra is. A rossz színház nem színház, a jó igen. Ebbe a SZÍNHÁZBA várják a közönséget, ahol a minőség – mint elcsépelt jelző – garantáltan jelen lesz a következő évadban.

A színház hét saját bemutatóval készül. Ebből öt nagyszínpadi, egy gyermek-, egy pedig stúdióelőadás. Az első, amelynek premierje már szeptember 16-án esedékes, Arthur Miller drámája, Az ügynök halála. Ezt követi Székely Csaba Bányászvakság című tragikomédiája, amelyet a kassai Thália Színházzal koprodukcióban állítanak színre, majd Ibsen A nép ellensége című színműve, Shakespeare klasszikusa, a Rómeó és Júlia, végül pedig Heltai Jenő zenés vígjátéka, a Naftalin. Stúdióelőadásként Kathrine Kressmann Taylor levéldrámáját, a Címzett ismeretlent mutatják be, a gyerekeknek pedig Ulrich Hub Nyolckor a bárkán című meséjével kedveskednek.

A Bányászvakság a Stúdióbérletben is szerepel, vendég stúdióelőadásként érkezik Péterfy-Novák Éva Egyasszony című monodrámája, valamint Tasnádi István A fajok eredete című műve. Gyermekeknek szóló vendégelőadásként Romhányi József–Ránki György közkedvelt meséje, a Mekk Elek, az ezermester szerepel a kínálatban.

Az előttünk álló évadban is megmaradnak a nagy sikernek örvendő gyerekprogramok, a nyitott napok, amikor a kulisszák mögé is betekinthetnek a látogatók. Ugyancsak folytatódik a művészfilmek vetítése a Vasmacska Filmklubban, kísérleti jelleggel pedig közös tantermi előadássorozatot terveznek a Vekker Műhellyel. A Nemzeti Kulturális Alapnál nyert támogatásnak köszönhetően – Székely Csaba bányásztrilógiája által ihletve – jövő tavasszal „bányászfesztivált”, szimpóziumot rendez a Jókai Színház, kortárs drámaírók részvételével. A fesztiválon a trilógia mindhárom részét láthatja a közönség. A Bányavirágot 2014-ben mutatta be a Jókai Színház, ebben az évadban a Bányavakságot viszik színre, a trilógia harmadik részét, a Bányavizet pedig a budapesti Pinceszínház hozza el Komáromba.

A színház gazdasági helyzetéről szólva Tóth Tibor megjegyezte, hogy 2008 óta nem nőtt a fenntartó Nyitra megyétől érkező normatív támogatás összege, ezért komolyabb beruházást nem is tudnak tervezni. Sok-sok tárgyalásnak köszönhetően annyit sikerült elérniük, hogy szeptembertől 13 százalékkal emelkedett a bérkeretük, így némileg emelni tudják a fizetéseket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?