Fontos komáromi fejlesztésekhez járul hozzá a megye

kajak
Nyitra/Komárom/Izsa |

A Komáromi Kajak-Kenu Klub 300 ezer euróig hívhat le támogatást az új tornatermük kiépítéséhez – míg a Jókai Színház és a Duna Menti Múzeum a saját infrastruktúrájukat fejleszthetik. Emellett az izsai Leányvár telekrendezéséhez is hozzájárult a megye.

A megyei képviselő-testület 9. ülésén – ahogyan arról Farkas Iván, a Magyar Szövetség frakcióvezetője is beszámolt – először jóváhagyták a Komáromi Kajak-Kenu Klub kérvényét. Ez azt jelenti, hogy a klub legfeljebb 300 ezer eurót tud lehívni Nyitra megyétől a tervezett fejlesztéshez szükséges önrész fedezésére. Enélkül nem tudnák benyújtani a pályázatot az Állami Sportalaphoz, amely leadásának határideje február 29-e – magyarázta lapunknak Demin Viktor klubelnök.

Egy modern, energiahatékony, fenntartható, 400 négyzetméteres tornateremről lenne szó. Nagy hangsúlyt fektetnénk az újrahasznosításra. A talajt például reciklált gumiabroncsokból szeretnék megvalósítani. Ezen kívül a normák legmagasabb szintjét betartva napelemes panelekkel, ill. modern hőszivattyúkkal fűtenénk az új épületet. A pályázati kritériumok egy pontozási rendszer alapján meghatározzák, hogy milyen típusú energetikai besorolással kéne rendelkeznünk. A legtöbb pontszámot természetesen az A0+-os épületek kapják“ – fejtegette Demin. Az új tornatermet egy folyosóval kötnék össze a klub meglevő épületével. Fontos jellemző lenne még az is, hogy teljes egészében hozzáférhető tennék a mozgáskorlátozottak számára.

A megyei ülésen első ízben módosítottak a 2024. évi költségvetésen is. A folyó kiadásoknál kis híján 21 ezer eurót kap a Jókai Színház a kezelésében levő Polgár utcai épület állagmegóvására. A hulló vakolat okozta gondok felszámolására a megye még tavaly ősszel megítélte a támogatást, ám ezt végül nem tudták időben megvalósítani. A Duna Menti Múzeum emellett 49 ezer 510 eurót fordíthat 2024 első félévében a biztonsági szolgálat kiépítésére, amely egyben összefügg a Kultúrpalota jelenleg is zajló felújításával.

Az új fejesztési tételek között a testület 17 ezer 100 eurót hagyott jóvá a Duna Menti Múzeum kezelésében levő izsai Leányvár részére telekrendezési célból. Az állam által birtokolt, ill. a vízgazdálkodási vállalat által kezelt két telek megvásárlásával fontos akadály hárul el a római kori műemlék további fejlesztése elől.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?