Kóbor János hetvenéves

MTI-HÍRMa ünnepli hetvenedik születésnapját Kóbor János, a Kossuth-díjas Omega együttes énekese, aki még vendégként sem szerepelt mások lemezein.Eredetileg sportolónak készült, gátfutásban szép eredményeket ért el, de egy sérülés miatt álmai füstbe mentek.

MTI-HÍR

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Kóbor János, a Kossuth-díjas Omega együttes énekese, aki még vendégként sem szerepelt mások lemezein.

Eredetileg sportolónak készült, gátfutásban szép eredményeket ért el, de egy sérülés miatt álmai füstbe mentek. Ekkor kezdett komolyabban zenélni, gimnáziumi zenekart alapított. A felállást sorshúzással döntötték el, Kóbor lett a gitáros. Később az éneklés mellett kötött ki, rekedtes, kemény tónusú hangját soha nem képezte tanárnál.

Építészmérnöki diplomát szerzett, miközben egyre jobban érdeklete a zene. A műegyetemisták zenekara 1962-ben lépett fel először Omega néven, Kóbort ekkor már Meckynek becézték. A zenekar második korszaka 1967-ben Presser Gábor belépésével kezdődött. Megjelent Trombitás Frédi és a rettenetes emberek című albumuk, majd 1970-ben a Tízezer lépés. 1971 tavaszán azonban Presser és a dobos Laux József kilépett, hogy létrehozzák az LGT-t. Az Omegának sikerült megújulnia, mind nagyobb súlyt fektettek a színpadi látványra és hangzásra. Világszínvonalú felszerelést vettek, évente 150–200 koncertet adtak. Az Omega a hetvenes évek végén érkezett alkotói csúcsára, az általuk (is) képviselt sajátos, lebegő érzést keltő „űr-rock” a nyolcvanas évek újhullámos közegében már nem úgy érvényesült, mint addig.

A zenekar kisebb kihagyásokkal ma is dolgozik, tavaly számos helyen láthatták a rajongók. Kóbor – akinek idejét ma a zene mellett főként óvodáskorú lánya és a balatoni vitorlázás tölti ki – Álmodtam vagy igaz talán címmel könyvet ír.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?