Kitiltották Ukrajnából az orosz énekesnőt

Moszkva/Kijev.

Moszkva/Kijev. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat megtiltotta a belépést Ukrajna területére Julija Szamojlovának, aki Oroszországot képviselné a májusi Eurovíziós Dalfesztiválon Kijevben.

Az izomsorvadásban szenvedő, kerekesszékbe kényszerült énekesnő 2015-ben az Oroszország által elcsatolt Krímben koncertezett, a hatóság szerint ezzel megsértette azt az ukrán jogszabályt, amelynek értelmében félszigetre csak ukrán területről, ukrán engedéllyel szabad beutazni.

Pjotr Tolsztoj, az Állami Duma alelnöke szerint az SZBU „etikai szempontból borzalmas” határozata veszélybe sodorja az Eurovíziós Dalfesztivál jövőjét. Rámutatott, hogy a nagyszámú orosz közönség részvétele nélkül nehéz elképzelni a versenyt.

Egy alternatív dalverseny megrendezésére tett javaslatot Szergej Gaplikov, a Komi Köztársaság vezetője, aki Uhtában – Szamojlova szülővárosában – látja megvalósíthatónak ezt a fesztivált. Mint mondta, meg kell mutatni, hogy Oroszország ma olyan hatalom, amelyhez a többi ország igazodik. Oroszország számára idegen értékeket képviselő, átpolitizált rendezvénynek nevezte az Eurovíziós Dalfesztivált Vlagyimir Arisztarhov, orosz külügyminiszter-helyet-tes. Az Állami Duma kulturális bizottságának alelnöke pedig eleve hibának tartja az orosz versenyző jelölését, szerinte ez alkalmat ad a „gazembereknek” a gúnyolódásra és az oroszellenes kirohanásokra.

A kitiltás miatt az orosz szövetségi televíziók már jelezték, hogy nem közvetítik a fesztivált. Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének javaslata szerint Szamoljova élő mű-holdas összeköttetés révén, Moszkvából vehetne részt a versenyen, amelynek több mint 60 éves történetében ilyesmi még nem fordult elő, de az „Ünnepeljük a sokszínűséget” idei mottónak szellemében felvállalnák ezt a szokatlan szereplést. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?