Kultúra

Kis könyvheti mustra

Június 7–11. között immár 89. alkalommal rendezik meg Magyarországon az Ünnepi Könyvhetet, a kortárs magyar irodalom legnagyobb ünnepét.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

2018. június 4. 18:10

Ünnepi Könyvhét
Tavaly ilyenkor a Vörösmarty téren (Juhász Katalin felvétele)

Az ötnapos, csaknem kétszáz kiállítót megmozgató rendezvény szerves része a 17. Gyerekkönyvnapok is. Több városban lesznek dedikálások, könyvbemutatók, zenés programok, a központi helyszín idén is a budapesti Vörösmarty tér.

A kiadók mostanra időzítik legfontosabb könyveik megjelenését. Az alábbiakban igyekszünk eltalálni, melyek lesznek az idei könyvhét nagy dobásai.

Régi bűnügy, új nyomok

Milbacher Róbert Léleknyavalyák – Avagy az öngyilkolás s egyéb elveszejtő szerek természetéről című kötete kísérlet az első magyar krimi vagy bűnregény „rekonstrukciójára”. A történet középpontjában a színész és drámaíró Czakó Zsigmond 1847-es öngyilkossága áll. Egy nyugalmazott nyomozónak 1851-ben újra kezébe kerül a már lezárt ügy. Rádöbben, hogy nem volt elég alapos, sok hibát követett el, ezért nem sikerült megértenie a szörnyű tett valódi kiváltó okát. Az új nyomozás során olyan veszedelmes eszmék labirintusába keveredik, ahonnan alig van visszaút saját, jól berendezett életébe. A 19. századi nyelven megírt regény a maga archaikus, mégis a mához szóló gondolkodásmódjával azt érzékelteti, hogy a múlt sosem ér véget, mert minden nyom egy újabb nyomhoz vezet. Az irodalomtörténész szerző Szűz Mária jegyese című első prózakötetével azonnal elismerést vívott ki magának, megkapta a legjobb elsőkönyvesnek járó Margó irodalmi díjat. Új kötete a Magvető kiadónál jelenik meg.

Kik azok a trollok?

Az internet trolljait mindenki jól ismeri. De vajon milyenek voltak eredetileg, amikor még a hófödte hegyeket, barlangokat és sziklapusztaságokat kísértő szörnyetegeket hívták így Norvégiában és Izlandon? A költőként is figyelemre méltó Dunajcsik Mátyás fordításában magyarul most először olvasható középkori szövegek izgalmas bevezetőként szolgálnak az óészaki sagák világába is, melyek nélkül sem A Gyűrűk Ura, sem a Trónok harca nem születhetett volna meg.

„Van itt barlang mélyéről black metál-szövegeket megszégyenítően sötét verseket szavaló troll, tarantinói leszámolások, számtalan fejlevágás, egy keresztény szent váratlan látogatását követő arcbahányás, emberi és állati testrészek szaggatása, szexuális zaklatási kísérletre kéz- és lábtöréssel válaszoló öntudatos féltroll-asszony, részeg hegyi óriások mulatságai, és olyan tragikus szerelmi és családi történetek, amelyek után még egy edzett Trónok harca-néző is mind a tíz ujját megnyalná” – ígéri Dunajcsik Mátyás, aki szerint az emberek és a trollok közötti határvonal egyáltalán nem olyan egyértelmű, mint amilyennek elsőre gondolnánk. A „szörnyen” izgalmasnak ígérkező kötet a Helikon Kiadó gondozásában lát napvilágot.

És nemzetközivé lesz – pillanatképek a budapesti könyvfesztiválról

2018. április 21. 19:03

És nemzetközivé lesz – pillanatképek a budapesti könyvfesztiválról

Egy költő regényt írt

Az idei könyvhét egyik szenzációjának ígérkezik Tolnai Ottó új könyve, a Szeméremékszerek prózafolyam első kötete, A két steril pohár című regény. A Jelenkor kiadónál megjelenő történet a vajdasági Palicson játszódik. Szereplői helyi lakosok: az állomásfőnök, a temetőcsősz, a gyógyszerész és a kéményseprő, továbbá kocsmai filozófusok és fürdővárosi lumpenek. A főhőst, Olivért felesége elküldi a gyógyszertárba, és kalandos útja során Palics különböző helyszíneit, köztük a határsávot is bejárva egy félreértett mozdulat következtében beviszik a határőrségre, ahol a történeteivel tömött mappájában kutakodnak a kihallgató tisztek terhelő bizonyíték után. Eztán börtönbe, végül a pszichiátriára kerül, ahol összebarátkozik egy pesti professzorral, akiről nem tudja, valóban orvos-e vagy maga is páciens. Olivér a professzor asztalán is felfedezi saját mappáját. Sőt, olykor együtt olvasgatják a Szeméremékszerek című terjedelmes kéziratot.

Még egy költő regényt írt

A szintén főleg költőként ismert Térey János Káli holtak című első regénye csípős szatíra és kíméletlen kritika. Az olvasó ismerős alakokkal is találkozhat benne, de bármilyen hasonlóság a kortárs magyar kultúra alakjaihoz és eseményeihez csupán a véletlen műve.

A főhős egy népszerű színész, aki szerepet vállal egy, a Káli-meden-cében forgatott „intellektuális túlélő-horrorban”. Ez rossz döntésnek bizonyul. A karrierjét szívós tudatossággal építő fiatalember szakmai és magánéleti kudarcok sorozatán át bukdácsolva nemcsak a kortárs színházi és filmes világot szemléli egyre kritikusabban, de lassanként önmagával is meghasonlik. A kötet a Jelenkor gondozásában jelenik meg.

Közvetlen közelről figyel halálos ellenségünk: a szomszéd

2018. május 20. 18:50

Közvetlen közelről figyel halálos ellenségünk: a szomszéd

Szerelem és történelem

A Kalligramnál jelenik meg Márton László Két obeliszk című regénye, amely egy szerelem története. Egy bécsi újságíró 1913-ban megismerkedik egy bárókisasszonnyal. Egymásba szeretnek, majd rövid együttlétek után 1914-ben boldog napokat töltenek a lány janovicei otthonában. Ám a tervezett házasság még a háború kitörése előtt meghiúsul: a lány egy fiatal grófhoz megy feleségül. 1934 nyarán ismét találkoznak, ezúttal Svájcban, amely békés menedékhelynek látszik az újabb háború felé sodródó Európa közepén. A szereplők húsz évvel idősebbek, és a férfi szervezetében már jelen van a végzetes betegség.

A regény fő- és mellékszereplői létező személyekkel azonosíthatók, a felidézett események többnyire megtörténtek, a címbe foglalt két obeliszk ma is áll. Márton László új regénye mégis fantasztikus történet benyomását kelti: alig észrevehető, apró nüanszok mozdítják el helyükről a tényeket, és mutatnak rá a valóságos történelmi háttér kísértetiességére.

Emberek állatbőrben

Ha valaki meg akarja tudni, milyen Budapest, amikor már csak az állatkertből kiszabadult állatok bolyonganak benne, olvassa el Papp-Zakor Ilka Kalligramnál megjelent novelláskötetét, Az utolsó állatkertet, amelynek alcíme A cinizmus sorsa Kelet-Közép-Európában. Selyem Zsuzsa így ír a könyvről: „Papp-Zakor Ilka novelláiban a napjainkban már megszokott abszurd viszonyaink áthurcolkodnak a fantázia birodalmába. Az erőszakos, önző, butácska vagy csak bánatos figurák, akik vagyunk, összekeveredünk a nonhumán világgal: anyám előbb-utóbb egy téglaszínű mozdony, az elhagyott, állapotos lánynak kilences iker begóniái születnek, nagymamában rovarok és mindenféle állat lakik, a telefonbetyárkodó aggokat házikedvenceik, a kopogólemúrok segítik. Nem gondoltam volna, hogy a kelet-közép-európai cinizmus természetrajza ennyire mulatságos bír lenni.”

Papp-Zakor Ilka lendületes, szellemes mesélő, aki a fekete humort sem méri szűkmarkúan. Ez a második kötete, az elsőért (Angyalvacsora, 2014) megkapta a József Attila Kör JAKkendő-díját.

A lemur újra hasít

A nagyon várt könyvek kategóriájába tartozik Garaczi László kultikus-klasszikus regényciklusának, az Egy lemur vallomásainak ötödik kötete. Merthogy a Mintha élnél (1995), a Pompásan buszozunk! (1998), az Arc és hátraarc (2010) és a Wünsch híd (2015) után az idei könyvhétre érkezik a Hasítás, a Magvető kiadó gondozásában. A magyar próza egyik legjobb stilisztájának tartott szerző ezúttal is ironikusan és a rá jellemző érzékenységgel közlekedik keresztül-kasul múltban és jelenben, egy lehetséges élet különböző tér-idő pontjai között. Csigalépcsőn ereszkedünk a múltba, miközben mindenkori jelen(létünk) a Városliget egén tükröződik. A Hasítás pulzáló korrajz is, a kötet lapjain megelevenednek a közelmúlt évtizedei, hősünkkel együtt lődörgünk a Felszabadulás téren, csavargunk Párizs vagy Berlin utcáin. Mindezek mellett azon is elgondolkodhatunk, hogy valóban életrajzi regényt tartunk-e a kezünkben, tudjuk-e, mikor mi a valóság benne, és mi a fikció?

Nyugi, nem versek!

A markáns hangú Szvoren Edina Verseim című új kötete a cím ellenére tizenhárom novellát tartalmaz. A Magvető kiadó ismertetője szerint nemcsak a forma, a tökéletes, zsigerekre ható mondatok miatt érdemes elolvasni ezt a könyvet. „Az a pszichológiai érzék és kíméletlenség, az a mindent átható tekintet, amely Szvoren Edina novelláit eddig is jellemezte, egyszerre hatol be az ember és az emberi kapcsolatok legmélyére, és egyszerre képes bármit érzékeltetni a maga banalitásában is”. Az európai irodalmi díjas szerzőben nemigen szoktunk csalódni, úgyhogy ezt a kötetet is kíváncsian várjuk. (juk)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Elérte a tizenegyezret a koronavírus halálos áldozatainak száma Szlovákiában

Igor Matovič

Matovič ismét a közösségi hálón bírálja koalíciós partnerét, az államfőt és az újságírókat

Ma temetik Fülöp herceget

Ma temetik Fülöp herceget

gimi

Riport a győri Kazinczyból a járványhelyzet nagy veszteseivel: a végzősökkel

Vladimír Lengvarský

Lengvarský: Nem akarjuk elkövetni más országok hibáját

időjárás borús

Friss meteorológiai előrejelzés szombatra!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.