Kiröppen a madárlány

Greta Gerwig első játékfilmje, a Lady Bird egy kamaszlány önállósodási törekvéséről, felnőtté válásáról szól.

Greta Gerwig első játékfilmje, a Lady Bird egy kamaszlány önállósodási törekvéséről, felnőtté válásáról szól. A lánynak azt az erőfeszítését vetíti a néző elé, ahogyan az otthonában és az iskolában uralkodó kaotikus viszonyokat megkísérli élhetővé változtat-ni, miközben megpróbál a maga lábára állni. A rendezőnő filmes indulása úgy amerikai, hogy nem az álomgyári megol-dásokat, hanem a független hagyományokat követi.

Merész, új hangot megütő alkotás – fogalmaznak Greta Gerwig színésznő első rendezéséről. Gerwig merészségének és új hangjának azonban van egy távoli rokona. Mégpedig a 2002-ben forgatott, annak idején botrányt kavart Ken Park. Tabudöntögető, megrázó hatású, kemény művészfilm, amelyet inkább csak fesztiválok vagy klubmozik közönsége láthatott. A Lady Bird hasonló hangulatot, atmoszférát, életérzést teremt, olyan értékrendről mutat képet, mint amilyenről Larry Clark és Edward Lachman is beszélt közös rendezésükben, az amerikai–holland–francia Ken Parkban. Az a dráma példákat sorakoztat fel arra, hogy a szülők ellaposodott, boldogtalan, zátonyra futott kapcsolata miként befolyásolhatja a gyerekek életútját. Négy tinédzser, négy gyerekkori barát élete tárul fel: az erőszak, a szex, a gyűlölet, a szeretet és az érzelmi zavarodottság minden fázisával.

A Lady Bird nem olyan borús, nem olyan kiábrándult, és nem hordoz magában szörnyű tragédiákat, mint a Ken Park, amelyben a tizenéves gyerekek zsákutcába jutnak. Greta Gerwig történetének hősei az érzelmi zavarodottságból erőszakmentesen, maximum kisebb, gyógyítható sérülésekkel, de egészségesen jönnek ki, és egy rendezettebb, harmonikusabb jövő küszöbéig jutnak el. Ennek köszönhetően optimista kicsengéssel zárulhat a konfliktusokkal teli, mindvégig kibékíthetetlennek tűnő anya-lánya viszonyt boncolgató történet – amely a Lady Bird gerincét képezi. Nyitott marad azonban a kérdés, hogy a film végén megoldásként mutatott fordulatból indulhat-e másként, más mederben a szülő-gyerek kapcsolat, mint amilyenben a történet egészében láttuk.

Gerwig önéletrajzi ihletésű filmjének alaphelyzetét Christine McPherson, vagyis Lady Bird (Saoirse Ronan) és édesanyja, Marion (Laurie Metcalf) viharos kapcsolata adja. Lady Bird ki akar törni a környezetből, amelybe beleszületett. A kaliforniai Sacramentóban élnek, szűkös anyagi körülmények között. A lány szégyelli, hogy szegények; anyja egészségügyi nővérként mindennapi megélhetésükért küzd. Helyzetük kilátástalanabbá válik, amikor a családfő elveszti a munkáját. A színészi képességekkel megáldott Lady Bird arról álmodozik, hogy a katolikus középiskola elvégzése után egy New York-i főiskolára jelentkezik, ám édesanyja – aki a pénznélküliség lehúzó realitásban él – még az illúzióitól is megfosztja. Bár szereti és támogatja a maga módján, a saját elképzelései alapján próbálja irányítani. Teljesen más életet szeretne biztosítani számára, mint amilyen az övé volt alkoholista és nemtörődöm anyja mellett. A baj és minden konfliktus forrása, hogy Lady Bird mást akar és máshogy: hisz a kitörés lehetőségében. Mivel odahaza az anyja a szárnyát szegi (igaz, édesapja mindvégig mellette áll), a katolikus iskolai közösségben, a színjátszó csoportban igyekszik megélni a korlátlan szabadságot. Önállósulni akar, független lenni: ehhez a szerelemben, a párkapcsolatban látja az utat. Összejön egy sráccal, nagy fellángolásukban csillagot is választanak maguknak. A fiút azonban rajtakapja egy fiúval. Lady Bird álmai ezen a téren is szétfoszlani látszanak.

A Lady Bird nem könnyű fogyasztásra készült vígjáték. Nincs klasszikus értelemben vett, nagy ívű története: darabokra tördelt érzelmi drámára felfűzött (lelki)állapotokat, vergődéseket és szinte kizárólag vesztes csatákat tár elénk. Öt kategóriában jelölték az Amerikai Filmakadémia díjára. Nem valószínű, hogy ez lesz a legjobb film, bár ott van a listán. Viszont a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-szobor könnyen kerülhet Saoirse Ronanhoz, akit nem először jelölnek a díjra, és aki fergetegesen felszabadult, laza alakítással autentikussá teszi Lady Bird földtől elrugaszkodott figuráját. Laurie Metcalf a legjobb női mellékszereplőként kaphat díjat vasárnap este – az anya szerepében kiemelkedő színészi játékot mutat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?