Kínai filmek hete

Pozsony. Tegnap kínai filmek hete kezdődött az IC.SK filmklubban. A november 28-ig tartó szemlén hét mozgóképet mutatnak be az utóbbi évek kínai játékfilmterméséből.
Az esemény érdekessége, hogy először tartanak Szlovákiában kínai filmnapokat.

Pozsony. Tegnap kínai filmek hete kezdődött az IC.SK filmklubban. A november 28-ig tartó szemlén hét mozgóképet mutatnak be az utóbbi évek kínai játékfilmterméséből.

Az esemény érdekessége, hogy először tartanak Szlovákiában kínai filmnapokat. A tegnapi megnyitóra nyolctagú filmes delegáció érkezett Pozsonyba, köztük három színművész is.

Mint az a tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott, 2002-ben radikális reformokat vezettek be a kínai filmgyártásban, aminek eredményeként – részint magántőke bevonásával – a korábbi éves filmtermést megduplázták: idén kétszáz játékfilm kerül ki a kínai stúdiókból. A mennyiségi változás a kínai film nagyobb ismertségét eredményezte az ország határain túl, s növelte a koprodukciós lehetőségeket is: egyebek közt az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával és Oroszországgal – az éves termés 20 százaléka koprodukcióban készül. Bár az utóbbi időben Kínában is csökken a honi filmek nézettsége, mindent megtesznek, hogy a folyamatot megállítsák, illetve visszafordítsák. Létezik például egy tévécsatorna, amely mozifilmekre specializálódott: naponta kilenc hazai filmet mutat be.

Szlovákiában nem igazán ismert a kínai filmművészet. 1953-ban 12 kínai film futott a szlovákiai mozikban, 64 és 84 között szünetelt a forgalmazásuk, majd a nyolcvanas évek második felétől visszatértek a honi filmszínházakba a kínai produkciók. 1993-ban például három kínai mozgóképet forgalmaztak a hazai mozikban.

A filmhét kínálatába besorolt opusokat eredeti nyelven, angol feliratozással és szlovák szinkrontolmácsolással vetítik. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?