Kiirtani a keresztényeket?

Pontosan egy hónap telt el karácsony óta. Lehet, hogy már ajándékainkat is elfelejtettük, meg az elfogyasztott aprósütemények ízét is. Egy falat azonban biztosan torkunkon akadt, arról nem feledkezünk meg egykönynyen: keserű ajándék, egyenesen a karácsonyfa alá sugározta nekünk az amúgy is vitatott Tilos Rádió.

Pontosan egy hónap telt el karácsony óta. Lehet, hogy már ajándékainkat is elfelejtettük, meg az elfogyasztott aprósütemények ízét is. Egy falat azonban biztosan torkunkon akadt, arról nem feledkezünk meg egykönynyen: keserű ajándék, egyenesen a karácsonyfa alá sugározta nekünk az amúgy is vitatott Tilos Rádió. Azon a napon, mikor e földkerekségen keresztények milliárdja ünnepli Jézus Krisztus megszületését, a bemondók egyike kijelenti: „Kiirtanám az összes keresztényt!” Nagy felháborodást váltott ki e mondat, egyének és szervezetek kérték az illetékesektől az egyértelmű állásfoglalást. A Tilos Rádió elleni zajos tiltakozás hullámában felhangzott egy megfontolt hang, Magyarország bíborosának, Erdő Péter érseknek a hangja: „Szent István első vértanú példáját követve imádkozunk azért a személyért, aki ezeket a kijelentéseket tette, és kérjük Isten segítségét, hogy hazánk életét ne a gyűlölködés és hangulatkeltés, hanem az igazságosság, a szeretet és a béke jellemezze.”

A felhívás, hogy imádkozzunk a gyűlöletkeltő kijelentés elkövetőjéért, egyáltalán nem olcsó fogás az össztársadalmi kedélyek elcsitítására. Ez az egyetlen helyes és egyetlen hatásos lépés: szembeállítani a gyűlölettel a szeretetet, a lelki halállal Jézus reménységét. Pontosan úgy, mint az első keresztény vértanú, Szent István, akire a bíboros úr hivatkozik. Hiszen Szent István – éppen amikor halálra kövezték – „nyitva látta az egeket”, s imigyen imádkozott a gyilkosaiért: „Uram, ne tulajdonítsd ezt nekik bűnül!” (Csel 7, 60) Mert amikor imádkozom valakiért, lelkének állapotát átvetítem a tisztán emberi lehetőségek határán, átadom őt Istennek abban a hitben, hogy Ő az, aki megváltoztathatja, visszafordíthatja, megszentelheti. Jézus ezt a lehetőséget egyértelműen megerősíti az e vasárnapi evangéliummal, mely szerint azért jött, hogy „szabadulást hirdessek a foglyoknak és látást a vakoknak, hogy szabadon bocsássam a megtörteket...” (Lk 4, 18).

Annak, aki „ki akarja irtani a keresztényeket”, lelki vakságából valójában többszörös gyógyulásra is szüksége van. Bár hol vannak a vakságok és süketségek összemérve az egyszerű történelmi tapasztalattal: hány sikertelen kísérlet volt már Krisztus követőinek kiirtására... Mi maradt a római császárokból, akik keresztényeket dobáltak az oroszlánok elé, s hagyták, hogy a nép jót szórakozzon ezen? Néró egy lepusztult cirkuszt hagyott maga után, Diokletiánusz hatalmas palotát, Julianus Apostatának pedig utolsó szavai maradtak ránk, melyeket Jézusnak címzett: „Győztél, Galileai!” Voltaire is az egyház ellen bujtogatott hírhedt „taposd el a gyalázatost” kijelentésével, ám a halál küszöbén gyóntatópapért küldetett. Mi maradt a bölcsesség istennőjéből, kit istenkáromlásból állítottak fel közvetlen a Notre Dame-ban a francia forradalom Voltaire által inspirált vezérei? Bizarr emlékkép a történelemkönyvekben. Mi maradt Leninből, aki táviratban közölte alattvalóival: „minél több papot kivégezni úgy, hogy minél többen lássák”? Élete végén szűk körben mégiscsak elismerte, a forradalom tökélyre viteléhez legalább tíz Szent Ferencre lett volna szüksége... Végül pedig, a keresztények legelső néven nevezhető üldözője, az a bizonyos cilíciai Tarzusban született Saul, aki István megkövezésénél is asszisztált, s maga mondta magáról, hogy a keresztényeket „halálra üldöztem, megkötöztem és őrizetbe adtam férfiakat és nőket” (Csel 22, 4). Történt azonban, amikor Damaszkuszba tartott, hogy ott is „kiirtson” minden keresztényt, a város kapuja előtt három napra megvakult, hogy neki is Jézus – az e vasárnapi evangélium tanúsága szerint – adja vissza látását.

Szerkesztő úr, a Tilos Rádió azt tette közzé önnel kapcsolatban, hogy „a műsorkészítőt kivetette magából közösségünk, azonnali hatállyal kizárták a Tilos Rádió kötelékéből”. Ám Isten – Ő soha nem zárja ki önt saját érdekköréből. Vár, amíg ön magától befogadja Őt. A magyar bíboros imádkozik önért, s vele keresztények ezrei. Mert Isten előtt semmi sem lehetetlen. Még az sem, hogy a jövő karácsony már az ön számára is ünnepet jelentsen.

A szerző római katolikus pap

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?