Kiállítások, előadások

Komárom. Október 18-a és 31-e között rendezik a városban a Harmonia Sacra Danubiana 2003 Egyházművészeti Fesztivált.

Komárom. Október 18-a és 31-e között rendezik a városban a Harmonia Sacra Danubiana 2003 Egyházművészeti Fesztivált. A rendezvénysorozat szombaton a szlovákiai magyar kántorképzősök találkozójával kezdődött, tegnap pedig A komáromi református gyülekezet mindennapjai címmel fotókiállítást nyitottak meg a Csemadok Galériában. Ma 10 órától konferenciát tartanak a Tiszti Pavilonban, amelynek témája az élő egyházművészetünk. Előadás hangzik el egyebek között a teológia és a művészet kapcsolatáról, templomaink építészetéről, az új templomok arculatáról, a liturgikus térről. Az előadók között van Erdélyi Géza református püspök, Nagy Tamás Ybl-díjas építész, Trajtler Gábor orgonaművész és Szabó Lajos, a budapesti Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora. A konferenciát követően ökumenikus kerekasztal-beszélgetés lesz a Calvin János Teológiai Akadémia könyvtártermében, ahol is az egyházi főiskolák vezetői cserélik ki tapasztalataikat. Holnap Szőnyben nyílik fotókiállítás, szerdán pedig 17 órától a régi magyar kereszténységről és a Szent Koronáról hallhatnak előadást a Csemadok Kossuth-téri székházában. Csütörtökön a Jézus Szíve-nagytemplomban lesz ünnepi szentmise, pénteken a Kis Zsinagógába várják istentiszteltre a híveket. Október 25-én, szombaton 16.30-kor az énekkarok Klapka-téri felvonulásával kezdődik a nemzetközi egyházzenei fesztivál, majd fesztiválköszöntő hangversenyre várják az érdeklődőket a Szent András-templomba, ahol a templom újraszentelésének 143. évfordulója tiszteletére ünnepi szentmisét is tartanak. Vasárnap a dél-komáromi imaházban Az Istennek dicsőségére címmel szakrális kisemlékek kiállítását, az ugyancsak dél-komáromi református egyház gyülekezeti termében pedig Vörös László fafaragó „Sacra Ecclesia, sacra Pannonia” című kiállítását nyitják meg. Október 27-én 13 órakor megkoszorúzzák Schmidthauer Lajos orgonaművésznek a művészeti alapiskola falán elhelyezett emléktábláját. A rendezvénysorozat október 31-én, pénteken istentisztelettel zárul a helyi református templomban. A főszervező Stubendek László. (vkm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?