Két ütős nap sok zenével és kísérőprogramokkal

Győr. Március 28–29-én, a 12. Győri Tavaszi Fesztivál keretében kerül sor a 9. Győri Ütős Fesztiválra, amely a maga nemében egyedülálló rendezvénynek számít Magyarországon, és Európában sem sok ehhez hasonló van.

Győr. Március 28–29-én, a 12. Győri Tavaszi Fesztivál keretében kerül sor a 9. Győri Ütős Fesztiválra, amely a maga nemében egyedülálló rendezvénynek számít Magyarországon, és Európában sem sok ehhez hasonló van.

A rendezvényt szervező Győri Fesztivál és Rendezvényszervező Iroda igazgatója, Csurák Erzsébet éppen ezért bízik abban, hogy a két nap programja – amely műfajilag a dzsessztől a kortárs komolyzenéig terjed – joggal keltheti fel nem csupán a magyarországi, hanem a határon túli, így a szlovákiai zenerajongók érdeklődését is. Már csak azért is, mert Győr nem csupán Dél-Szlovákiából, hanem akár Pozsonyból is aránylag könnyen megközelíthető.

A lassan egy évtizede zajló Ütős Fesztivál létjogosultságát elsősorban az az ütős zenei hagyomány indokolja, amely Győrt jellemzi – mondta Csurák Erzsébet. A városban harminc éve folyik ütős zenei képzés. A műfaj helyi képviselője, a Győri Ütőegyüttes a határokon túl is ismert.

Egyedülálló a fesztivál abban a tekintetben is, hogy az ütős zene művelőinek legfiatalabb generációjától kezdve közönség elé lép a magyar ütős zenei világ színe-java, s a szervezők minden évben nemzetközi hírű, külföldi zenészeket is meghívnak. Az eddigi évfolyamok koncertjei mind telt ház előtt zajlottak, s ezt a tényt a szervezők nagy sikerként könyvelik el, hiszen rétegműfajról van szó.

Az Ütős Fesztivál programját minden évben különböző kísérőrendezvények színesítik. Idén például ütős zenei bemutatóval, hangszeres kiállítással igyekeznek a szervezők a közönség kedvében járni, s a hangszereket a vállalkozó kedvűek ki is próbálhatják.

Pár év óta a fesztivált kiviszik Győr utcáira is, hogy minél több embert szólíthassanak meg. Kedvcsinálóként ezúttal március 28-án, pénteken 15 órától a brazil zenei stílusban játszó Ritmo Samba Batucada Band tart látványos utcai felvonulást Győr belvárosában, s ők nyitják meg a fesztivált is.

A pénteki programban szerepel a Széchenyi István Egyetem ütőhangszeres kamaraegyüttese, valamint a Győri Ütőegyüttes koncertje. Zsoldos Béla, a „nagy” magyar dzsesszgeneráció tagja, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz szakának docense vibrafonra írt művét, a Vibrafoniát viszi a fesztiválra.

Az első nap sztárja a panamai születésű, 64 éves Billy Cobham lesz. „1968-ban Miles Davis hívta meg zenekarába, azóta olyan nagyságokkal játszott együtt, mint George Benson, Herbie Hancock, Stan Getz, Gil Evans és John McLaughlin, akivel a legendás Mahavishu Orchestrában muzsikáltak együtt. Billy Cobham valószínűleg a legjobb és legkiválóbb technikai adottságokkal rendelkezik valamennyi dzsessz-rock dobos között. Ritmikai ügyessége, zenei kiválósága és tudása le?nyűgöző” – olvashatjuk róla a fesztivál programjában.

Március 29-én, szombaton a Balázs Elemér Group, a Vasvári Pál Trió és Jorge Bezzera koncertje várja a közönséget, majd az ütőzene egyik kiválósága, a világszerte nagy sikerrel turnézó, A magyar kultúra nagykövete címmel is kitüntetett Amadinda Ütőegyüttes lép a koncertpódiumra.

A fesztivál keretében minden évben workshopot is tartanak, amelynek keretei közt a sztárfellépők egyike – így idén például Balázs Elemér – egy kötetlenebb estét tölt el az érdeklődőkkel, akik megismerkedhetnek a művész által használt technikákkal.

A 9. Győri Ütős Fesztivál részletes programja megtalálható a www.fesztivalirodagyor.hu és a www.percussiongyor.hu honlapon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?