Kelet-kutatók találkozója

Szombaton zárult a dunaszerdahelyi Vámbéry Polgári Társulás szervezésében az idén már negyedik alkalommal megrendezett Vámbéry Napok. A több helyszínen megtartott háromnapos szakmai találkozó során számos program várta az érdeklődőket, a nagy számban megjelent Vámbéry- és Kelet-kutatókat. A rendezvény házigazdájával, Hodossy Gyulával, a polgári társulás elnökével beszélgettünk.

Somogyi Tibor felvételeMilyen múltra tekint vissza a rendezvény?

Dunaszerdahely város neves történelmi egyénisége, az európai hírű utazó, tudós és magyarságkutató, Vámbéry Ármin emléke előtt tisztelegve hét évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy létrehozzuk a Vámbéry Irodalmi Kávéházat. Ezt követően megalapítottuk a polgári társulást, melyet szintén róla neveztünk el. Hamarosan elkészült Vámbéry mellszobra is, melyet köztéri alkotásként bárki megszemlélhet, ha városunkban jár. Miután a Lilium Aurum Könyvkiadó gondozásában megjelentettük a jeles tudós életművének első köteteit, illetve elkezdtük a róla írt munkák közlését és irodalmi esteket szerveztünk munkásságáról, négy évvel ezelőtt felmerült a Vámbéry Napok programsorozat ötlete is. Akkoriban úgy döntöttünk, a város híres szülöttének születésnapja lenne a leginkább megfelelő időpont egy ilyen szakmai találkozó megszervezésére.

A programsorozat részeként neves orientalisták és más szakemberek részvételével megrendezett, a tudós munkásságával foglalkozó konferencia csupán második a sorban. Az első ízben két évvel ezelőtt megtartott fórumon elhangzott előadások szövegét Megtalált örökség címmel kötetben is megjelentettük. Ez az antológia képezte tulajdonképpen a Vámbéry Tanulmányok kötetsorozat első darabját.

Az idei szakmai találkozón elhangzottak is megjelennek kötetben?

Természetesen a múlt heti konferencia anyagát is kiadjuk hamarosan könyv alakban, hogy a szélesebb olvasóközönség is átfogó képet kapjon a Keleten Vámbéry nyomában végzett kutatások eredményeiről, melyek jelenleg is folynak. A kötet tartalmazza majd valamennyi előadás szövegét, illetve előszó gyanánt a két nap során elhangzott hozzászólásokat is. Megjelenésének tervezett időpontja jövő év márciusa, vagyis a következő Vámbéry Napokra már biztosan a könyvesboltok polcára kerül.

Miből állt a napokban lezárult eseménysorozat programja?

A rendezvény nyitónapjának délelőttjén tartottuk meg a Vámbéry Emlékversenyt, melyet immár negyedik alkalommal hirdettünk meg egy kategóriában, az alapiskolák 7–9. és a nyolcosztályos gimnáziumok 3–5. évfolyamának tanulói számára. A témájául Vámbéry Ármin és Ázsia további magyar utazóinak, felfedezőinek munkásságát választottuk. A vetélkedő nemes célt követ, mégpedig, hogy a város neves szülöttjének életével, munkásságával a kései utódok is megismerkedhessenek, valamint hogy erősödjön bennük az elődeinkhez, városunkhoz, régiónkhoz való kötődésük. A történelmi és földrajzi ismereteket kívánó verseny kapcsán ezen kívül szándékunkban állt az alap- és középiskolás tanulók magyarságtudatának erősítése, a Csallóköz történelmi hagyományainak megismertetése és ápolása is.

A délutáni órákban Jarábik Balázs Türkmenisztán és Üzbegisztán színei című fotókiállításának megnyitóját tartottuk a Csallóközi Múzeumban. Este az irodalmi kávéházban könyvbemutató várta az érdeklődőket, ahol Vámbéryről szóló kötetsorozatunk legújabb, ötödik darabját, az A magyarok keletkezése és gyarapodása című könyvet ismertettük meg olvasóinkkal. Még aznap kiértékeltük a diákok vetélkedőn nyújtott teljesítményét, valamint átadtuk a díjakat is. Pénteken és másnap, a rendezvény záró napján pedig megtartottuk a Nemzetközi Vámbéry Konferenciát, amelyen a főként szakemberekből álló hallgatóság előtt tizennégy, részben hazai, részben magyarországi Kelet-kutató és orientalista tartotta meg előadását. Kis túlzással tehát azt lehetne mondani, hogy a témával foglalkozó tudóstársadalom színe-java jelen volt. Eredetileg Törökországból is vártunk előadót, végül azonban csak előadásának szövege érkezett meg. Távolléte azonban mit sem vont le az előadás értékéből

Kísérte-e egyéb kulturális esemény a rendezvényt?

Az említett könyvbemutatón és a fotókiállításon kívül pénteken megemlékezést tartottunk Vámbéry Ármin mellszobránál, ahol a neves kutató emlékének tisztelegve koszorúinkat is elhelyeztünk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?