Kedves Olvasóink!

Csaknem két éve kezdte meg tevékenységét a Gramma Nyelvi Iroda, s közönségszolgálata is több mint másfél éve áll az érdeklődők rendelkezésére.

Csaknem két éve kezdte meg tevékenységét a Gramma Nyelvi Iroda, s közönségszolgálata is több mint másfél éve áll az érdeklődők rendelkezésére. Az iroda egyik fő célkitűzése, hogy az adott jogszabályi kereteket figyelembe véve elősegítse a magyar (és esetlegesen a többi szlovákiai kisebbségi) nyelv minél szélesebb körű nyilvános használatát, s nyelvhasználati kérdésekben gyakorlati tanácsadást nyújtson. Az iroda, illetve a telefonos közönségszolgálat eddigi működése során szerzett tapasztalataink azt mutatják: szükség van arra, hogy a nagy nyilvánosság előtt is szó essék az anyanyelvünk használatával – és általában a nyelvhasználattal – összefüggő kérdésekről, problémákról, lehetőségekről stb. Ezért fogadtuk örömmel az Új Szó szerkesztőségének kezdeményezését két új rovat indítására. Az első rovatban – mely a korábbi Kis Nyelvőr, illetve Nyelvi Tanácsadó „jogutódjának” tekinthető – nyelvi-ismeretterjesztő írásokat olvashatnak az érdeklődők; a másikban pedig a magyar, illetve más kisebbségi nyelvek nyilvános használatára hozunk – esetenként fényképekkel illusztrált – példákat.

Az első rovattal hétfőnként jelentkezünk, címének ezt választottuk: Otthonunk, a nyelv. A címválasztás nem véletlen, hiszen a nyelv – s főként az anyanyelv – nem egyszerűen a kommunikáció eszköze, hanem az ember természetes közege, a családot, egy szakmai közösséget, egy adott tájegységet, a nemzetet összekötő kulturális-érzelmi kapocs. Mindannyian szeretnénk, ha anyanyelvünk olyan otthon volna, melyben mindanynyian jól érezzük magunkat, amelyben biztosan mozgunk, amelyen minden gondolatunkat ki tudjuk fejezni, amelyet minél több helyzetben használhatunk, amelyre támaszkodva más nyelveket is el tudunk sajátítani – ám nem kívánjuk felcserélni egyetlen más nyelvvel sem. Az e rovatban közölt írások szándékunk szerint ezért tematikailag sokrétűek lesznek: a konkrét terminológiai, nyelvhasználati kérdésekben nyújtott tanácsadáson túl általánosabb témákkal is foglalkozni kívánunk. Meg szeretnénk ismertetni olvasóinkat az élő, változó és változatos, sokszínű nyelvvel, azzal a nyelvvel, mely – a nyelvtanórán tanultaktól eltérően – nem csupán különböző „skatulyákban” található ragokból és képzőkből, igékből és főnevekből, alá- és mellérendelt mondatokból áll. Olyan nyelvszemlélet kialakítását szeretnénk mindezzel elérni, mely által a szlovákiai magyarok bátran, otthonosan képesek mozogni anyanyelvükben akár itthon, akár Magyarországon, s maguk is el tudják dönteni, hogyan célszerű egy-egy helyzetben nyelvileg viselkedni. Az Otthonunk, a nyelv rovat írásai tehát az olvasók nyelvről való ismereteinek, nyelvi műveltségének az elmélyítését célozzák, tehát a Jakab István által épp harminc éve megfogalmazott cselekvési program nyomvonalán szeretnénk haladni, természetesen az eltérő társadalmi helyzetnek és tudományos szemléletnek megfelelően.

A később induló másik, Szlovákiában – nem csak szlovákul rovat újdonságnak számít sajtónkban: itt – amint arról fentebb már szóltunk – a szlovákiai kisebbségi nyelvek (elsősorban természetesen a magyar) nyilvános használatát mutatjuk be. Tapasztalataink szerint ugyanis sokkal kevesebb helyen látható, olvasható magyar felirat, ill. egyéb szöveg, mint ahány helyen arra a jogszabályok alapján lehetőség volna. Szándékunk szerint ezt a rovatot olvasóinkkal együtt töltenénk meg tartalommal, ezért már most arra kérjük olvasóinkat, hogy küldjenek a Gramma Nyelvi Iroda címére hagyományos vagy elektronikus formában fényképeket, szövegeket, amelyeket a kétnyelvűség pozitív példájaként tudnánk bemutatni. Célunk a jó példák bemutatásán túl az azok követésére való ösztönzés, s természetesen a tanácsadás – mindez azért: ne fordulhasson elő az, hogy egy magánszemély vagy önkormányzat vagy bárki más csak azért nem használja a magyar nyelvet, mert mondanivalóját nem tudja magyarul szabatosan megfogalmazni.

A Gramma Nyelvi Iroda munkatársai

Ügyfélszolgálatunk szerdánként 9.00–13.00 között a 0031/550-42-62-os telefonszámon várja az érdeklődők kérdéseit.

Címünk: GRAMMA, 929 01 Dun. Streda, Bacsák u.420/13, e-mail: gramma@real-net.sk

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?