Kassán koncertezik a „Száztagú”

Kassa. Október 20-án a kassai Steel Arénában ad koncertet a 100 Tagú Cigányzenekar. A huszonegy évvel ezelőtt alakult, ma már világhírű együttes visszatérő vendégnek számít Kassán, tavaly színültig megtöltötték a kézilabdacsarnokot.

A fő szervező Equinoxe társaság ezért merész döntést hozott: idén a város legnagyobb, nyolcezer főt befogadó stadionjában hirdette meg a koncertet.

A világon egyedülálló budapesti formáció klasszikus, ám karmester nélküli szimfonikus zenekarként működik, szinte valamennyi tag komolyzenei tanulmányokat foly?tatott. Ugyanakkor miután elolvasták a kottát, mindent kívülről megtanulnak, és a koncerteken kotta nélkül játszanak, többek között Bartók-, Brahms-, Strauss- és Liszt-műve?ket, valamint tradicionális magyar cigányzenét. A zenekarnak nevével ellentétben ma már hivatalosan 140 tagja van.

Az ötlet Járóka Sándor, a legelismertebb magyar prímás temetésén fogant, amikor az elhunyt tiszteletére egy több száz fős alkalmi zenekar állt össze, hogy végső útjára kísérje a prímáskirályt. Néhányan úgy vélték, hogy ezen alkalmi „banda” megszervezve nagy létszámú koncertképes zenekar is lehetne, amely az országban elszórtan élő legkiválóbb cigány zenészeket is magába tömöríthetné.

Magyarország legjobb vendéglátós muzsikusai, az 1984-es Vonópárbaj győztesei, a Honvéd Művészegyüttes, a Budapest Tánc Együttes, az Állami Népi Együttes, a BM Duna Művész?együttes, valamint a Rajkó Zenekar tagjaiból verbuválták össze a monstre együttest, amely 1986 márciusában adta első, átütő sikerű koncertjét. A korabeli magyar sajtó szinte mindenhol címlapon hozta az eseményt, hosszasan méltatva az egyedülálló produkciót.

A zenekar a magyar és cigány kultúra, valamint a cigányzenekarra hangszerelt, klasszikus zene magas szintű előadásával a zene nagyköveteként több mint ezer koncertet adott a világ számos országában, hazánkban eddig nyolc alkalommal léptek fel. Pályafutásuk egyik csúcspontjának az 1998-as Lisszaboni Világkiállítás megnyitója tekinthető, ahol a 100 Tagú Cigányzenekar koncertje volt a fő esemény.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?