Kápé – új név a honi zenepalettán

Kálmán Károly új együttest alapított. A zenészt a szlovákiai magyar zenerajongók leginkább az egykori Klinika frontembereként ismerhetik. Aztán további zenekarokban is megfordult, s most itt a Kápé. A stílus maradt a rock, de a hangzásvilág minden eddiginél lágyabb.

Ilyen hanghordozóval ritkán találkozom. Csak öt felvételt tartalmaz.

Ez ízelítő egy félig kész albumról. Gőzerővel dolgozunk rajta, s úgy döntöttünk, néhány dalt már most, előzetesként felrakunk CD-re. Nevezhetjük promóciós kiadványnak is, teljesen mindegy. Pásztor János írja a zenét, én a szöveget, és a lemezt vendégzenészekkel rögzítjük. A Kápé tulajdonképp kétszemélyes együttes, stabil vendégzenészekkel.

A hangzás eltér a korábbi munkáidtól, jóval poposabb rockzene ez.

Akik csak a Klinikát ismerik, bizonyára nagyon meglepődnek. Akik az előző együtteseimet is, ők már kevésbé. Azok fokozatosan vittek el ebbe az irányba. Erre a zenére, azt hiszem, a letisztultság a legjellemzőbb. Higgadtabb, nyugodtabb minden eddigi munkámhoz képest. Talán rádióbarát is, de ezt majd a rádiók eldöntik. János szintén sokat változott a zeneévei alatt. Másfelől van ebben némi szándékosság is, szeretnénk végre szélesebb közönségréteget megcélozni.

Említetted, hogy promóciós céllal készült. Gondolom, ez azt jelenti, hogy számos helyre elküldtétek.

Igyekeztünk megkeresni azokat a fórumokat, amelyek hasonló zenével foglalkoznak, amelyeknek beleférünk az ízlésvilágába. Kizárólag ilyen helyekre küldtük el, az eddigi visszajelzések mind pozitívak, majd meglátjuk, mennyit profitálhatunk. Szerepeltünk a legnépszerűbb magyar kereskedelmi rádió slágerlistás műsorában, Jáksó Lacinál, aki bemutatta az egész CD-t. Nem tudom, mérvadó-e, de neki tetszik. Elképzelhető, hogy az anyagot magyarországi lemezcég jelenteti meg. A tárgyalások még folyamatban vannak. Majd szólok, ha konkrétumokkal szolgálhatok.

A dalok hosszúsága megfelel a rádiós kritériumoknak, íratlan szabály ugyanis, hogy egy felvételnek három perc körülinek kell lennie.

Igyekeztünk rövid dalokat írni, de egyáltalán nem a rádiók miatt. Félreértés ne essék, nem a rádiók igényeit tartjuk szem előtt. A CD öt számából három keményebb hangzású, azokat, ha fejre állunk sem fogják játszani az úgynevezett „napi zenére” szakosodott adók.

Mit hozhat a jövő?

Nézd, mindenki azért zenél, hogy az emberek hallgassák őket, minél több helyre eljussanak. Mi is. Terveink szerint tavaszra elkészül az album, amelynek hangzása összességében valamivel keményebb lesz, mint a mostani CD-jé. Keményebb, gitáralapú dalok kerülnek fel rá. Persze ezeknél is a dallamosság marad a legfőbb szempont. Jánossal sok-sok éve zenélünk már, ennél az együttesnél megpróbálunk felhasználni mindent, amit eddig megtanultunk, elértünk. A tudásunkat, a kapcsolatainkat. Meglátjuk, mire lesz elég.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?