Jövőre tervezik a bemutatót

Jövőre mutatják be a XVIII. századi cigány prímáslány, Czinka Panna életéről szóló filmet; a forgatás már megkezdődött, ám a főszereplőt csak augusztus elején választják ki az alkotók – erről Sipos Áron, a Focus Film ügyvezető igazgatója, az alkotás producere beszélt.

Jövőre mutatják be a XVIII. századi cigány prímáslány, Czinka Panna életéről szóló filmet; a forgatás már megkezdődött, ám a főszereplőt csak augusztus elején választják ki az alkotók – erről Sipos Áron, a Focus Film ügyvezető igazgatója, az alkotás producere beszélt.

A szlovák–magyar koprodukcióban készülő alkotás magyar producere elmondta, hogy a stáb július elején előforgatáson volt Szlovákiában, az egykori Gömör vármegyében. Az ott felvett jelenetekből, amelyek a cigánykaraván vonulását mutatják be, már összevágtak egy részletet.

Az azonban még nem dőlt el, hogy ki játssza majd a film főszerepét, két lehetséges jelölt közül augusztus első hetében választják ki Czinka Panna megformálóját. „A próbafelvételek kiértékelésétől függ, hogy végül kire esik a választás, az egyik kritérium, hogy a szereplő tudjon hegedülni” – magyarázta a producer. Czinka Panna édesapját Galkó Balázs játssza, a prímás szerepében Sánta Elek látható.

A Czinka Pannáról szóló film ötletével a pozsonyi Attack Film állt elő – mondta Sipos Áron, hozzátéve, hogy szívesen csatlakozott a szlovák produkciós céghez, amellyel korábban, a Solymász Tamás című ifjúsági filmen már dolgoztak együtt.

Az 1711 körül született és 1772-ben elhunyt Czinka Panna nagybőgős és egyben kovácsmester férjével és annak két testvérével alakította meg az első, mai értelemben vett magyarországi cigányzenekart. A nagyon mélyről indult, de végül meseszerű karriert befutott lány megihlette Kodály Zoltánt is, aki 1948-ban daljátékot szerzett róla, amelynek szövegét Balázs Béla írta.

A Czinka Pannáról szóló film a pozsonyi Attack Film és a Focusfilm koprodukciójában készül, költségvetését hetven százalékban szlovák, harminc százalékban magyar forrásból biztosítják. A produkció elnyerte az Eurimages támogatását is.

A film rendezője Dušan Rapoš, a forgatókönyvet Ľubomír Slivka írta. A zenéket Sárosi Bálint felügyelete mellett egy budapesti stúdióban rögzítik.

A júliusban kezdődött, összesen 34 napos szlovákiai munka után a magyarországi forgatás szeptember 20-án indul, akkor két hétig forgat a stáb a nádasladányi kastélyban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?