Ismét Kazinczy Napok

Kassa. Az újságírókat és az igényes olvasókat egyaránt érdekelheti a Kazinczyról elnevezett nyelv-művelő napok idei programja, amely egy kevéssé kutatott területtel, a hazai magyar sajtó nyelvével és stílusával foglalkozik.
A CSEMADOK a Gramma Nyelvi Irodával közösen szervezi az immár 35.

Kassa. Az újságírókat és az igényes olvasókat egyaránt érdekelheti a Kazinczyról elnevezett nyelv-művelő napok idei programja, amely egy kevéssé kutatott területtel, a hazai magyar sajtó nyelvével és stílusával foglalkozik.

A CSEMADOK a Gramma Nyelvi Irodával közösen szervezi az immár 35. évfolyamába lépő rendezvényt, amelynek a kassai Thália Színház Márai Stúdiója ad otthont. Amint azt Kolár Pétertől, a Csemadok kassai alapszervezetének elnökétől megtudtuk, az érdeklődők számára a szervezők jelképes összegű ellenszolgáltatásért biztosítanak szállást és étkezést Kassán.

A szeptember 24-én és 25-én zajló rendezvényt a hazai magyar kulturális szervezet országos elnöke, Száraz József nyitja meg, majd 10 órától Bencze Lóránt magyarországi nyelvész tart médiaelméleti „gyorstalpalót”, illetve Tolcsvay Nagy Gábor ad elő „Stílusba csomagolt ideológiai manipuláció a sajtóban” címmel.

Péntek délután Jakusné Harnos Éva a nyomtatott sajtó híreinek valóságmodelljéről értekezik, majd a romániai magyar sajtó nyelvében észrevehető román nyelvi hatást elemzi az erdélyi Benő Attila. Ezt követően a Gramma Nyelvi Iroda munkatársa, Simon Szabolcs egyetemi oktató egy látszólag jelentéktelen, ám valójában nagyon fontos terület, a sajtóbeli címadás sajátosságait vizsgálja előadásában.

Szombat délelőtt Misad Katalin, a pozsonyi Comenius Egyetem tanára elemzi a szlovákiai magyar sajtóban előforduló, a standardtól eltérő helyesírási formákat. Ezután Szabómihály Gizella nyelvész, a Gramma munkatársa tart érdekesnek ígérkező előadást Kvázimagyar szövegek a szlovákiai magyar sajtóban címmel.

A rendezvény résztvevői szintén szót kapnak, kifejthetik és ütköztethetik véleményüket a hazai magyar sajtó nyelvében észlelhető aktuális problémák kapcsán.

A szervezők arra kérik a program iránt érdeklődőket, jelezzék részvételi szándékukat az alábbi elérhetőségek valamelyikén: 055/62 258 67, 0905/456 680, [email protected], 055/72 99 125, fax: 055/72 99 126, 0905/ 347 258, [email protected]

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?