Irodalom által inspirálva

Kassa |

<p>Az idei Kazinczy Napok keretében rendhagyó irodalmi estet rendeztek a Thália Színház Márai Stúdiójában. A Litfesten a helyi magyar gimnázium, valamint az iparművészeti szakközépiskola diákjai mutatták be, hogyan hatott rájuk egy-egy konkrét szöveg.</p>

A kezdeményezés célja, hogy az irodalmi művek új műveket inspiráljanak: festményeket, rajzokat, zenét, kisfilmeket, performanszokat, intallációkat. A LitFest kiötlője Fecsó Yvett, akinek férje, Fecsó Szilárd képzőművész sokat tett azért, hogy a kassai magyar gimnáziumban beindítsák a művészeti képzést. Bodon Andrea, Cselényi Árpád és Forgács Miklós személyében olyan vezető tanárokat is talált, akik értik a fiatalok nyelvét, és akikre a diákok is felnéznek. Idén Benkő Géza, Száz Pál, Paluska Zsuzsa és Forgács Miklós verseit, prózáit dolgozták át mestereik vezetésével. Érdekes volt látni, hogyan hatnak egymásra a különböző művészeti ágak, mi minden juthat eszébe egy tizenévesnek egy irodalmi műről. Az est zsúfolt nézőtér előtt zajlott, a közönség láthatott performanszt, megzenésített verseket, rövid jeleneteket és egy egész kiállításnyi festményt, grafikát. Az érdeklődők író-olvasó találkozó keretében megismerkedhettek a „nyersanyagot” biztosító irodalmárok egyikével, Száz Pállal. Viszlai Tibor, a Szepsi Művészeti Alapiskola tanára, a zenei műhely vezetője pedig megzenésített versekkel lépett színpadra. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?