Irodalmunk gazdagodásáért

Pozsony. Tegnap több kategóriában kiosztották a Posonium Irodalmi Díjat, amelyet az elmúlt évben alapított Lauer Edith és férje, John Lauer (Cleveland, Egyesült Államok). A díjkiosztó ünnepségen több hazai magyar közéleti személyiségen kívül jelen volt Boros Miklós, Magyarország szlovákiai nagykövete is.

A fődíjat Tőzsér Árpád kapta a Finnegan halála című verseskötetéért Lauer Edith és John Lauer a díj alapításával azt a nagyvonalú és nemes szándékot követték, hogy segítsék és ösztönözzék a magyar irodalom és szellemiség elismerését, gazdagodását és sokoldalú fejlődését Szlovákiában. A díjjal azokat az alkotásokat kívánják támogatni, amelyek a magyar irodalmat és szellemiséget, a nemzeti örökséget gazdagítják, egyszersmind a hagyományokat erősítik, és teszik ezt korszerű formában, magas művészi színvonalon.

A Madách Egyesület a Posonium Irodalmi Díj Statútuma szerint a díjak odaítélését az elmúlt évben kinevezett kuratóriumra bízta. A díjat a kuratórium azoknak a műveknek ítéli oda, melyek az előző évben jelentek meg, és a kisebbségi magyar irodalom, nyelvtudomány, történettudomány, néprajz, művelődéstörténet műfaját képviselik Szlovákiában.

Örvendetes eseménye volt az idei díjkiosztásnak, hogy a Madách Egyesület vezetőinek kezdeményezésére új színfolttal gazdagodhatott az ünnepség. A budapesti Mátyásfalvi György megalapította a Posonium Művészeti Díjat, melyet tegnap adtak át először. Ezzel a díjjal, amiként az idén, a jövőben is az életművükkel kiemelkedő képzőművészeket kívánják jutalmazni.

A kuratórium – melynek tagjai Duba Gyula (elnök), Fónod Zoltán (titkár), Németh Zoltán, Szarka László, Tőzsér Árpád voltak – ez év június 4-i ülésén a pályáztatott 26 művet értékelve a díjak odaítélésében a következőképpen döntött.

Turczel Lajos irodalomtörténész Lauer Edith-től vette át az életműdíjatSomogyi Tibor felvétele A fődíjat Tőzsér Árpád Finnegan halála (Kalligram Kiadó) című verseskötetének ítélte. Ketten kaptak életműdíjat: Turczel Lajos irodalomtörténész sok évtizedes, eredményekben gazdag irodalmi és tudományos tevékenységéért, valamint Duba Gyula, sok évtizedes, kiemelkedő prózaírói tevékenységéért. Az első alkalommal kiosztott Posonium Művészeti Díj életműdíját a kuratórium Barta Gyula festőművésznek ítélte oda sok évtizedes, eredményekben gazdag művészi tevékenységéért. Az elsőkötetes szerzői díjat Benyovszky Krisztián vehette át Rácsmustra (Kalligram Kiadó) című „regényes“ olvasónaplójáért. A kuratórium különdíjjal jutalmazta Hizsnyai Zoltánt Bárka és ladik (Kalligram Kiadó) című verseskötetéért, valamint Cselényi Lászlót Sokágú síp (Lilium Aurum) című kötetéért.

A Posonium Irodalmi és Művészeti Díj kuratóriuma foglalkozott a kuratóriumi tagok pályáztathatóságának kérdésével is, és úgy döntött, hogy azok a tagok, akik művükkel, életművükkel, tehát munkásságukkal a díjazásra esélyesek lehetnek, nem vesznek részt a róluk szóló döntésben. Esetükben a kuratórium külső lektorok véleményére is támaszkodott.

A díjakat tegnap a Csemadok Országos Tanácsának székházában Lauer Edith, a díj védnöke, valamint Duba Gyula, a kuratórium elnöke adta át. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?