Indulhat a MoMA bővítési projektje

MTI-HÍRElindulhat a New York-i Modern Művészetek Múzeumának (MoMA) bővítési projektje, miután az intézmény felügyelő bizottsága jóváhagyta a terveket.

MTI-HÍR

Elindulhat a New York-i Modern Művészetek Múzeumának (MoMA) bővítési projektje, miután az intézmény felügyelő bizottsága jóváhagyta a terveket. A nyáron kezdődő beruházás során 30 százalékkal, 3700 négyzetméterrel nő a kiállítási terület, kibővítik az előcsarnokot, és egy új bejárat kialakításával ingyenesen látogathatóvá teszik a szoborkertet.

Az új részeket a szomszédos telkeken alakítják ki: egy, a múzeum számára készülő új épület mellett egy újonnan épülő lakótömb három emeletén. A luxuslakásoknak otthont adó felhőkarcolóban kiállítótereket alakítanak ki. A lakóház és a múzeum között található épületet, amely egykor az Amerikai Népművészeti Múzeum otthona volt, lebontják. (Ez a terv tavaly tavasszal még nagy tiltakozást váltott ki – a bontás ellenzői azzal vádolták meg a múzeumot, hogy saját küldetésével, a modern művészeti alkotások megőrzésével ellentétes projektet akar megvalósítani.) A helyére tervezett üvegfalú épületben az utca felé megnyitható, három emelet magas kiállítótér, egy föld alatti előadótér, legfelül pedig egy színházzá alakítható, két emelet magas kiállítótér kap helyet.

A MoMA teljes alsó szintjét egy hatalmas, ingyenesen látogatható közösségi térré alakítják át, ennek része lesz a szoborkert is, amelyet egy új utcai bejárattal nyitnak meg a látogatók előtt. A teljes bővítés 4–5 év alatt készül el, de a szoborkert már idén szabadon látogatható lesz, és a múzeum reményei szerint a kiállítások a bővítés teljes ideje alatt nyitva maradhatnak. A múzeum új kiállítótereinek helyet adó lakóház építése a nyáron kezdődik meg, a népművészeti múzeum épületét még előtte lebontják. Az, hogy a teljes bővítés mennyibe fog kerülni, egyelőre nem ismert.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?