Indul a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Budapest. 60 helyszínen közel 150 program – koncertek, tánc, színházi, képzőművésze-ti és szabadtéri események is várják az érdeklődőket a holnap kezdődő 36.

Budapest. 60 helyszínen közel 150 program – koncertek, tánc, színházi, képzőművésze-ti és szabadtéri események is várják az érdeklődőket a holnap kezdődő 36. Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

A BTF programja idén is több tematika köré szerveződik: Liszt Ferenc tiszteletére ismét műsorra tűzik a komponista és kortársainak darabjait, valamint a mester ihlette alkotásokat. A fesztivál nemzetközi kapcsolódási pontjainak erősítésére számos produkció a kínai kultúrát mutatja be, például látható lesz Puccini Turandot című operája a Kínai Nemzeti Opera előadásában. Emellett komoly nemzetközi jelenlétet biztosít a Nemzeti Színház rendezte Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM).

A BTF több programja is kapcsolódik Bartók Béla születésének 135. évfordulójához. A nyitóhangversenyen a Budapesti Fesztiválzenekar ad koncertet az amerikai David Robertson vezényletével és Julian Rachlin, a litván származású virtuóz hegedű-és brácsaművész közreműködésével, aki Bartók Brácsaversenyét szólaltatja meg. Bartók és Kodály kompozíciói népi hangszereken szólalnak meg, zongorakísérettel Rost Andrea operaénekes tolmácsolásában. A fesztivál Bartók Béla tiszteletére kórusünneppel zárul, amelyen kilenc énekkar a mester által komponált kórusművekből ad elő.

A fesztivál vendége lesz mások mellett Ramón Vargas, aki Mozart Idomeneo című operája egyik főszerepét énekli, valamint Vlagyimir Galuzin, aki Csajkovszkij Pikk dáma című operájában lép színpadra. A BTF-en fellép Sarah McKenzie ausztrál jazz-zongorista, a szaxofonlegenda Wayne Shorter, a Gadó Gábor International Projectben pedig a franko-belga és a magyar jazzélet neves muzsikusai zenélnek együtt.

A képzőművészet iránt érdeklődőket a Magyar Nemzeti Galéria nagyszabású Picasso-tárlata várja. A fesztiválhoz idén először csatlakozik a Budapest Art Week, mely egy héten át csaknem 60 múzeumba és galériába, különleges programokra, tárlatvezetésekre hívja az érdeklődőket. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?