IMAXimális moziélmény

Amikor ösztönösen behúzod a nyakad, nehogy a nyáladzó T-Rex leharapja a fejed, vagy agyon ne csapjon egy lezuhanó kő; amikor tátva marad a szád, mert nem hiszel a szemednek, mert ilyet még életedben nem láttál; amikor hitetlenkedve oldalba bököd a melletted ülőt, hogy ő is látja-e, amit te – nos, ak

Amikor ösztönösen behúzod a nyakad, nehogy a nyáladzó T-Rex leharapja a fejed, vagy agyon ne csapjon egy lezuhanó kő; amikor tátva marad a szád, mert nem hiszel a szemednek, mert ilyet még életedben nem láttál; amikor hitetlenkedve oldalba bököd a melletted ülőt, hogy ő is látja-e, amit te – nos, akkor úgy tűnik, hogy egy IMAX-technológiával készült filmet nézel. Erre eddig Szlovákiában nem volt lehetőséged, holnaptól viszont ellátogathatsz a pozsonyi Orange IMAX moziba. Nem is jó szó a mozi, a térhatású élmény sokkal inkább hasonlít a virtuális valóságra, mint a hagyományos filmszínházra.

A tegnapi sajtóbemutatón a kanadai Larry O’Reilly, az IMAX cég egyik alelnöke még javában magyarázta, hogy a hagyományos mozifilm képinformciójának tízszerese kerül egy-egy képkockára, hogy 22 méterszer 16 és fél méteres a vetítővászon, hogy 24 000 wattos hangfalak dübörögnek, hogy eddig 185 IMAX-technológiával készült filmet forgattak, hogy a vetítő olyan erős fényforrást használ, amit szabad szemmel láthatnánk a Holdról is – de mi már csak a filmet vártuk. Miután feltettük a csodaszemüveget, és megkezdődött a vetítés, hamar kiderült: nem hiába kapott 1997-ben Oscar-díjat a technológia. Az IMAX-élménynél nem igazán számít a tartalom, így tegnap a megelevenedett krétakori őshüllők birodalmába tett kiránduláson sem a sztorit figyeltem, hanem – minden túlzás nélkül – beléphettem a filmbe.

Rájöttem, nem is érdemes többet írni erről a fantasztikus élményről, mert szavak nehezen adnák vissza a két- és háromdimenziós filmek varázsát. (Egyébként ebben a sorrendben érdemes megnézni a mozikat.)

Az ország első IMAX-mozijában a legolcsóbb belépőjegy (gyerekeknek) 98 korona, a legdrágább 198, de egyszer mindenképpen érdemes rászánni a pénzt.

Csak az a baj, hogy aki egyszer is kipróbálta az IMAX-mozit, annak már nehéz lesz beülnie egy hagyományos filmszínházba. (jéel)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?