Időtlen szerelem

Egy hatvanas özvegyasszony mindennapjairól szól Bohdan Sláma Asszony a jég hátán című mélyen elgondolkoztató, erős nyomot hagyó drámája.

Egy hatvanas özvegyasszony mindennapjairól szól Bohdan Sláma Asszony a jég hátán című mélyen elgondolkoztató, erős nyomot hagyó drámája. Rázós témában vet fel kérdéseket: lehet-e teljes életet élni idős korban, szépkorúan új fejezetet nyitni, megéri-e felrúgni a családi hagyományokat, el kell-e viselni az anyának a gyerekek diktatúráját?

Szívfacsaró – érzelmes, érzelgős – is lehetett volna ez a meghatóan emberi történet, ha nem lenne benne egy kis groteszkség. Nem sok, csak annyi, amennyi segít abban, hogy a családjának élő, a gyermekeiért mindent elkövető özvegyasszony dilemmájába, választásába, útkeresésébe ne éljük bele magunkat túlságosan, hanem megteremtődjön a kívülről rálátás lehetősége, ami a racionálisabb értékelést segíti. Bár így is nehéz elfogadható magyarázatot adni arra, melyik lehetőség a „tisztább megoldás”, ha valaki elfordul a családjától (mint a filmbéli Broňo), vagy ha valaki feláldozza magát a gyerekei boldogulásáért (mint Hana).

Az egyszerűségnek, a mindennapiságnak, az életből vett szituációknak köszönhetően könnyű rákapcsolódni a filmben ábrázolt élethelyzetekre, érzelemvilágra. Az Asszony a jég hátán az életet másolja ugyan, de rejt magában egy groteszk-bohém vonulatot, csavart, és néhány olyan szimbólumot (Adélkát, a jellemeket megmutató tyúkot pl.), amely a történetet mégis elemeli a szürke hétköznapokból, a standard életviteltől.

A jelen történéseivel látszatra egyszerű, narratív eseménysort fűz egymásra a film. Látszatra, mert több benne a múltból elhallgatott, csak jelzett mögöttes (az asszony korábbi életének ridegsége). Csak a vége felé derül ki az is, hogy a férfi főszereplő, Broňo lezsersége, szabadságvágya nem bohókás természetéből fakad. Viselkedése, magatartása mögött súlyos probléma bújik meg.

Hana (Zuzana Kronerová) miután megözvegyül, továbbra is – a családi hagyományoknak megfelelően – finom porcelánban tálalt ünnepi ebéddel vendégeli meg a gyerekeit a régi villában. De találkozik a Moldva partján lepukkant autóbuszban élő Broňóval (Pavel Nový), aki a jeges vízben úszás megszállottja. Gyengéd érzelmek alakulnak ki közöttük. Kapcsolatukat erősíti, hogy Hana kisunokája támaszt talál a férfiben, különösen Adélkához vonzódik. Konfliktust vált ki, amikor a villában megjelenik a férfi – elnyűtt hátizsákjában Adélkával. Hana városi elithez tartozó fia ellenezni kezdi az ő szemében komolytalan viszonyt, édesanyja meggondolatlan lázadását.

Hana ellenáll, eltökéli, hogy változtat sztereotip életén, és megmerül a jeges vízben. Kezébe veszi a szabad szellemű Broňo sorsának irányítását, ami keserű tapasztalattal végződik. Szellemes, tanulságos, szarkasztikus, erősen elgondolkodtató Bohdan Sláma mozija, amely érzelmi hullámvasútra ülteti fel a nézőt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?