Hontalanul Afrikában

A történet 1938-ban kezdődik: a zsidók elleni, az emberi méltóságot eltipró intézkedéseket a megbélyegzettek csak szülőhazájuk elhagyásával tudják elkerülni.

A történet 1938-ban kezdődik: a zsidók elleni, az emberi méltóságot eltipró intézkedéseket a megbélyegzettek csak szülőhazájuk elhagyásával tudják elkerülni. A film bevezető perceiben két helyszín (Németország és Afrika), két különböző civilizáció párhuzamos bemutatásán keresztül ismerhetjük meg egy kettészakadt zsidó család kényszerű választását: Walter, a tanult, jómódú családapa, aki népszerű bíróként tartotta el az addig békés Németországban gyönyörű feleségét és kislányát, Reginát, Afrikába kényszerült. A cselekmény akkor kezdődik, amikor az otthonmaradt családtagok Hitler további rendelkezései elől Walterhez menekülnek a sivatagi országba, Kenyába. A megbecsült értelmiségi hivatás helyett szarvasmarhafarmi munkát végző családfő hamar megszokja a mindennapos fennmaradásért folytatott fizikai küzdelmet; kislánya gyermeki kíváncsisága miatt nyitott egy másfajta nép emberei iránt, felesége azonban, aki a legújabb ‘38-as divat szerinti ruhákban érkezik, nehezen adja fel eddigi városi életvitelét. A film 12 Afrikában töltött évről mesél, amely alatt a főszereplő családtagok a beilleszkedési nehézségek, az igaz barátság, a szerelem és a hazaszeretet kérdéseire választ keresve válnak érett felnőttekké.

Caroline Link produkciójának figurái tökéletesen kidolgozottak, jellemfejlődésük precízen kerül ábrázolásra (zseniális dramaturgia: anya és gyermeke egyszerre válnak felnőtté), mindezt pedig a természetfilmeket idéző csodás képi világ – a tájak, állatok és a civilizálatlan népek kultúráját bemutató felvételek hangulata fokozza.

A Hontalanul Afrikában igazi különlegessége témafelvetésében és műfajában rejlik: sajátos holocaust drámát nézünk, mely a hitleri Németország és a munkatáborok bemutatása nélkül tökéletesen érzékelteti a második világháború történéseit, a zsidók helyzetét és a világ széthullását. Egy távoli, idegen ország menekültstátuszú bevándorlóinak sorsán keresztül kapunk információkat az európai viszonyokról: egy afrikai napsütésben kézhez kapott levél tudósítása a rokonok elhurcoltatásáról hitelesebben tárja elénk a tehetetlenség fájdalmát, mintha direkt képeket kapnánk a gettó kegyetlenségéről.

A lírai képsorok, a lineárisan kibomló cselekmény, az eredeti dramaturgia és a fegyelmezett színészi játék teszik a méltán Oscar-díjas alkotást a filmtörténet egyik legszebb és leghitelesebb második világháborús drámájává. (mozinet)

Hontalanul Afrikában (Nowhere in Africa), színes, német film 2002, 141 perc. R.: Caroline Link, Sz.: Juliane Köhler, Regine Zimmermann, Gabrielle Odinis, Matthias Habich, Merab Ninidze

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?