Hétvégi programok a Pátria rádióban

Szombat: 8 órakor indul adásunk a Hétről hétre című zenés, publicisztikai magazinnal. A műsorban összefoglaljuk a parlamenti történéseket, emellett beszámolunk a csütörtökön és pénteken Pozsonyban zajló NATO-konferenciáról, és összegezzük a „vonatbotrány” legújabb fejleményeit.

Szombat: 8 órakor indul adásunk a Hétről hétre című zenés, publicisztikai magazinnal. A műsorban összefoglaljuk a parlamenti történéseket, emellett beszámolunk a csütörtökön és pénteken Pozsonyban zajló NATO-konferenciáról, és összegezzük a „vonatbotrány” legújabb fejleményeit. 10 óra után témánk a labdarúgó-világbajnokság. A három hete tartó vb meglepetéseiről, a csalódásokról és reményekről kérdezzük az utca emberét, a fogadásokat kötő szurkolókat, a futballrajongó Grendel Gábor újságírót és Novotny Zoltán sportriportert. A műsorvezető-szerkesztő Molnár Judit. 11.05-kor kezdődik a Kaleidoszkóp, amelyben eddig ismeretlen oldaláról mutatkozik be Agócs Zoltán professzor, a Mária Valéria híd felújításának egyik kezdeményezője és tervezője: a galambok iránti rajongásáról beszél. Dr. Kovács Péter budapesti régész a római kori pannóniai görög nyelvű feliratokról és graffitikról árul el érdekességeket, és megszólal a budapesti Terror Háza műszaki igazgatója is. Az orvosi rovatban a vérszegénységről hallhatnak. A déli hírek után Nótacsokor, majd irodalmi műsorunk, a Téka jelentkezik 13 órakor. A félórás összeállításban egyebek közt elhangzik Sütő András egyik írásának részlete, és megszólal a Posonium Díjjal kitüntetett Tőzsér Árpád. Fél kettőtől a Pátria rádió és az Új Nő közös műsorát, a Keresd a nőt! hallgathatják, amelyben egy transzvesztita segítségével bepillantást nyerhetünk az éjszakai élet titkaiba. 15 órától Tóth Jánosné Szedlák Teréz naszvadi nyugdíjas pedagógus vall életéről a Kaland az élet adásában. Az ezt követő népzenei összeállításban a Hegedős együttes erdélyi és gömöri népzenét játszik. Szombati adásunk a Köszöntő és a Napzárta után, 18 órakor ér véget.

Vasárnap hírekkel és sportösszefoglalóval indul adásunk 8 órakor. Belelapozunk a kalendáriumba, majd visszatérünk a hét politikai eseményeihez. 9 órakor református félórával jelentkezik a Világosság, amelyben Fazekas Ágnes tornaljai lelkipásztor szól a hallgatókhoz. Beszámolunk a Gyermekevangelizációs Közösség magyar szekciójának kelet-szlovákiai missziós útjáról, Géresi Róbert lelkipásztor, Firesz-elnök pedig egyházi táborokat ajánl a gyerekek és a fiatalok figyelmébe. A Zenei galéria 9.30-kor kezdődő adásában a 18. század egyik legnépszerűbb zeneszerzőjére, Georg Philipp Telemannra emlékezünk halálának 235. évfordulóján. A tízórai hírek után Randevú – Puha Józseffel. Gyermek- és ifjúsági műsorunk témája ezúttal a Komáromban zajló Jókai Napok. A 14 órai hírek után köszönési szokásainkról szól nyelvművelő előadásában Sándor Anna. 15 órától a Kultúra világában szó lesz a szlovákiai magyar könyvillusztrátorok 6. dunaszerdahelyi biennáléjáról. Vesztróczy Éva művészettörténész és Balázsy Géza illusztrátor két ellentétes nézőpontból értékeli a szlovákiai magyar könyvillusztráció jelenlegi helyzetét. Elhangzik két interjú is abból az alkalomból, hogy a nyilatkozó képzőművészeknek kiállításuk nyílt Pozsonyban. A fél négykor kezdődő néprajzi összeállítás, a Hazai tájakon szerkesztője ezúttal a nagymegyeri Cseh Tamást és zenekarát mutatja be. A műsorban elhangzanak a népzenét és világzenét játszó együttes demofelvételei is. Vasárnapi adásunk utolsó húsz percében összefoglaljuk a nap legfontosabb eseményeit. (B. E.)

PÁLYÁZATI FELHĺVÁS

A Selye János Kollégium versenypályázatot hirdet:

a szlovákiai egyetemek II., III., IV. éves hallgatói, valamint

a doktoranduszi tanulmányokat folytató és folytatni szándékozó végzős hallgatók számára.

A kollégium országos jellegű, az egyetemi tanulmányokkal és a posztgraduális képzéssel párhuzamosan folyó speciális képzést biztosít tagjainak Szlovákiában.

A pályázat nyertesei 3 éven keresztül sokoldalú támogatásban és nemzetközi színvonalú szakképzésben részesülnek. Ezek:

ösztöndíj, tutoriális képzés, készségfejlesztő és nyelvtanfolyamok, nemzetközi konferenciákon való részvétel, külföldi továbbtanulási lehetőség, egyéb széleskörű szolgáltatások.

A többfordulós felvételi eljárásról minden jelentkezőt levélben értesítünk. Pályázni

2002. június 30-ig

az e célra készült jelentkezési űrlapokon lehet. Jelentkezési lapok beszerezhetők a pozsonyi és nyitrai magyar tanszékeken, az Agora irodákban, szlovákiai magyar egyetemi tanároktól, valamint az alábbi címen és internetoldalon:

Selye János Kollégium

P. O. BOX 71

Tiszti Pavilon, 945 01 Komárno

Tel/Fax: 035/7713-819, tel: 035/ 7903-012

[email protected]

www.selye.sk

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?