Hendrix múzeumot kap

<p>A fiatalon elhunyt amerikai gitáros, Jimi Hendrix hatása máig érezhető a rockzenében, minden hozzá köthető relikviának csillagászati értéke van. Ezért döntöttek úgy a brit illetékesek, hogy Hendrix egykori londoni lakásában múzeumot hoznak létre. A kezdeményezés fő támogatója a brit nemzeti lottóalap, amely 1,2 millió fontot áldoz e célra.</p>

JUHÁSZ KATALIN

Jimi Hendrix a Mayfair negyedben található Brook Street 23. szám alatt bélrelt lakást egy éven át brit barátnőjével, Kathy Etchinghammel. A lakást korabeli fotók alapján visszaállítják az 1969-es állapotba, igyekeznek hasonló bútorokat, szőnyegeket és dísztárgyakat találni. A berendezés egyébként Kathy Etchingham ízlését tükrözte, aki még a gitárossal való megimerkedése előtt bérelte ki a lakást, és a meglévő bútorokat fokozatosan egészítette ki új darabokkal. Maga Hendrix állítólag nem nagyon érdeklődött a lakberendezés iránt, csupán néhány széket, polcot és vázát rendelt közös otthonukba.

A lakás ma a londoni Händel Múzeum része, az adminisztratív személyzet irodái kaptak ott helyet, amikor 2001-ben megnyílt a német barokk zeneszerzőnek emléket állító múzeum. Georg Friedrich Händel a szomszédos házban élt mintegy negyven éven át. A múzeum személyzete időnként engedélyezte, hogy a Hendrix-rajongók megtekinthessék a padlástérben kialakított lakás szobáit. 2010-ben, Hendrix halálának 40. évfordulóján másfél hétre meg is nyitották a látogatók előtt a szobákat, ami nagy sikernek bizonyult, folyamatosan sorok kígyóztak az épület előtt.

Jimi Hendrix mind a mai napig kulturális ikonnak számít. Rajongók és kritikusok egyaránt elismerik kivételes tehetségét, sokak szerint ő a valaha élt legjobb rockgitáros. 1967-ben tett szert világhírnévre, amikor fellépett a montereyi rockfesztiválon. 1969. augusztus 18-án az ő koncertjével zárult a woodstocki fesztivál. Tragikus hirtelenséggel, 1970. szeptember 18-án hunyt el, 27 éves korában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?