Kultúra

Helyzetben az ártéren

Vajka | A sziget, amely a betonszörny, a Dunasaurus, a vízi erőmű gátjai mögött a maga csendességében és tisztaságában máig megőrződött a mesterséges vízfolyás és az öreg Duna közt, úgy látszik új dimenziókat is képes megnyitni, ihletet tud adni alkotóknak, gondolkodóknak.
Szászi Zoltán

2019. szeptember 3. 13:00

dd
Funczik Norbert a technokrata és a természetes látásmódot ütköztette    (Pálmai László felvételei)

Jó jel, hogy harmadik évfolyamában már az egész falu, az itt élők életének mondhatni természetes részévé válik egy művésztelep. Legfeljebb tréfásan úgy nevezik, hogy „az a művész micsoda”. 
Az IN SITU helyet kért és kapott a szlovákiai magyar képzőművészeti életben, és azt be is tölti, értékes, átgondolt, profi módon megalkotott művekkel. Mérlegen a harmadik évad.


Célok és eszközök 
A művésztelepen idén részt vevő tíz alkotó Aradský Richárd, Ferdics Béla, Funczik Norbert, Gyenes Gábor, Kubicsek Mónika, Pálmai László, Pézman Andrea, Szőke Erika, Török Bianka és Václav Kinga – képzőművészek és építészek – az egyre népszerűbb, igen látványos tájművészettel és helyspecifikus alkotásokkal reagáltak az ártér tájaira az egyhetes munka során. A kettéválasztott Duna, amely a helyi lakosok életére bő harminc éve hatással van, érdekes és figyelemreméltó koncepciók szerint alkotott műveket ihletett. Vegyük talán sorjában. 


Az építészek
Idén először három építész is részt vett az alkotói folyamatban. Kubicsek Mónika olyan ártéri erdei ház alaprajzát és tereit alkotta meg, amely együtt élne a természettel. Az erdei állatok vonulási útvonalán állna, egész nap lenne benne napsütötte helyiség és minden a természet elvárásai, igényei szerint alakulna, persze finomítva a technológiával és az urbánus életmód alapján kialakult tervezési elvárásokkal. S hogy egy ilyen kis erdei ház esetleg megépülhessen, ahhoz tudni kell, mennyi az annyi, azaz mit jelent pontosan egy négyzetméter, egy köbméter, mint etalon kint a természetben, terepen. Funczik Norbert több helyszínen is felállított élénk színű mértékegysége a technokrata és a természetes látásmód ütköztetése is. Izgalmas, elgondolkodtató, számolgatásra biztató mű. 
Václav Kinga életörömöt, az élet folytonosságát, szépségét, derűs, de fájdalmakkal is járó megélését ábrázolta egy csónakban kialakított alkotással, amely installáció is, de performansz és tájművészet, meg site specific art is egyszerre, egy építész gondolkodásmódjával megalkotva.

dd
Václav Kinga munkája

A képzőművészek 
Gyenes Gábor a „szabad akarat” angol szószedetével játszva – amelyet kenyérből metszett ki – szimbolikus tanúságtételt tett a szabadság szeretete és a természet szabadsága mellett. Valahol a jelen visszás képe is bevillan, amikor a vízbe eresztett kenyérből kimetszett, tartalmat hordozó betűket szétcincáló apróhalakat látja a megfigyelő. Éhség és szabad akarat? 
Aradský Richárd a táj és természetkárosító, abba durván beavatkozó emberi tevékenység ellen lázadt alkotásaiban. De egyben a mesterséges nádas, a fonadékok telepítésével, a kimunkált formák természetes formákba helyezésével elgondolkodtató objektumokat készített. 
Szőke Erika többféle technikával is dolgozott az IN SITU ideje alatt. Leginkább a camera obscura fotózási módszeréhez hasonló módon készült objektum fotókat és tájképeket készített, emellett kedvenc technikájával, a kovászos erjesz-tésű, természetes anyagokból – például fűrészpor, faháncs, korhadt anyag – készített testekkel dolgozott. Kiemelve az elhalt anyagot, új élettel, kovásszal újraindítva annak létezését, majd kisütve visszahelyezte eredeti merítési helyükre a testeket. Élet és halál, megújulás és örök körforgás minták alapján, mély misztikummal és átéléssel készültek alkotásai. 

ddd
Szőke Erika egyik kovászos alkotása 

Ahogy Török Biankának is, aki a víz, a fiatal ág, a fonadék kombinálásával készített fészket, mely hasonlíthat edényre és szakrális tárgyra, egyszerre tartós és múlékony, díszítő és használati. Vízre bocsátott fonott edényeibe remélhetőleg valóban élet költözik, vízimadarak formájában.
Pézman Andrea vízben készült, mozgó, élő objektumai, a hajfonatként megfont hínárok, különleges akcióművészeti alkotássá emelték a tájművészetnek a művésztelepen megszületett alkotásait. 
Ferdics Béla monumentális szakrális objektumokat épített természetes anyagokból egy nehezen megközelíthető ártéri irtáson. Az antropomorf alakzat a kereszt jelét mutatja, de az emberi testtel is hasonlóságokat mutat. A természetes anyagok egymásnak feszülése, a fény, szél, idő, tér, mozgás és mozdulatlanságra ítéltség kombinációja mély, súlyos gondolatokat tolmácsoló alkotás. 
Mindezeket a figyelemreméltó alkotásokat Pálmai László és Szekeres Éva egy olyan videodokumentációval rögzítették, amely többnyelvű feliratozás után hamarosan elérhető lesz a világhálón is. 

ss
Ferdics Béla szakrális objektuma

Végül
Az idei harmadik IN SITU művésztelep témája tehát a legelemibb természet volt, benne játék fény/víz/élet istenhármasával. Rejt-jelek kibontása? Hogyan érzékelik a Dunasaurus árnyékában az életet őslakosok és betelepültek? 
A Vajka-értelmezések közt eltérések és párhuzamok is lehetnek. Egy további párhuzam pedig, hogy az IN SITU Művészteleppel egy időben folyt az ARTér irodalmi tábor is ugyanitt. Amelyről majd legközelebb szólunk. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mészáros András

Mészáros: Az Akadémiának kritikusnak kell lennie

D4/R7
Frissítve

Leállnak-e a Beneš-dekrétumok alapján indított földelkobzások?

remdesivir

Először kezeltek koronavírusos beteget remdesivir hatóanyagú gyógyszerrel Szlovákiában

Dunaszerdahely

Önkormányzati nem a Montekid óvodára Dunaszerdahelyen

Saját házában lopták meg a 75 éves nénit

Kétszáz ember került karanténba egy trencséni idősotthonban

Freund Tamás

Nem akar politizálni az MTA új elnöke

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.