Kultúra

GALÉRIA: Zöld reflexiók a kis töltésen

Vajka | A héten készült alkotások bemutatásával ma este zárul az In situ II művésztelep Vajkán – az érdeklődőket a községi hivatal előtt, a kis töltésnél 20 órakor várja a hét részt vevő képzőművész. Akik már 18 óra táján megérkeznek, az Irodalmi Szemle fiatal írók számára megrendezett tehetséggondozó alkotótáborában született szövegeket is meghallgathatják – a két rendezvény ezen a ponton összeér.
Lakatos Krisztina

2018. augusztus 10. 19:05

- Somogyi Tibor felvétele

Gyenes Gáborék a MASZLO Polgári Társulás égisze alatt tavaly rendezték meg Vajkán az első In situ művésztelepet – akkor szó szerint háztáji jelleggel, önerőből, a meghívottakat a saját otthonukban szállásolva, látva el. Idén – ahogy a szervező mondja – a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával egy lépést tettek a profibb megvalósítás felé: ennek részeként például a művészek már szokványosabb szállást kaptak, és futotta az anyagköltségre is. A családias jelleg azonban az alkotómunkában megmaradt: a vendéglátó mellett a művésztelepen részt vevő öt hazai és egy vajdasági művész is a Gyenes porta zegzugait, melléképületeit, udvarát, kertjét vette birtokba – alkalmi műhelyként vagy éppen sötétkamraként.

 

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+22

Az idei koncepció központjában is a helyszín, a Vajka környéki dunai táj, a falu változása állt – ezekre az inspirációkra adtak válaszokat az alkotók a saját médiumuk eszközeivel, olykor pedig kísérleti utakra lépve. Közös pont volt egy fluoreszkáló zöld festék felhasználása is, amely egyebek mellett a ma esti prezentáció fényét hivatott emelni. Gyenes Gábor elmondta, már a jövő tervei is formálódnak: a közös beszélgetések során felmerült, hogy a művésztelep a következő években a land art, vagyis a tájművészet irányába mozdulna el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kettős termékminőség: akár 2 millió euró is lehet a büntetés

Kihelyezett kiállítások Taksonyon és Tallóson

50 ezer eurót szavazhatunk meg az emlékművek felújítására

Pellegrini a beruházásokról is tárgyalni fog a japán miniszterelnökkel

A rendőrség érdekházasságokat leplezett le a nyitrai régióban

Hatalmas kárt okoztak a kürti gazdáknak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?