Hatvan éve indultak újra iskoláink

<p>A Pedagógusfórum januári számát, valamint az iskolák ünnepi beszámolóiból, 60. évfordulós megemlékezéseiből készült különszámot egyszerre kapják meg az iskolák, szülői szövetségek és a lap megrendelői.</p>

A Pedagógusfórum különszámában ünnepi gondolatait Dániel Erzsébet, a Csemadok Érsekújvári Területi Választmányának egykori elnöke osztja meg az olvasókkal. „Tisztelet és megbecsülés mindazoknak, akik hatvan év óta tanítóként, pedagógusként vállalják és viszik e gyönyörűséges terhet, s táplálják a hitet bennünk, gyermekeinkben, hogy csak az anyanyelvi tanulással érdemes útra indítani a jövő nemzedékeit.” A Pedagógusszövetség elnöke, Pék László köszöntőjében azokról a pedagógusokról is megemlékezik, akik a kezdeteknél példát mutatva tevékenyen jelen voltak. Köszöntőjében a 60 év alatt elért oktatáspolitikai eredményeket és össztársadalmi sikereket foglalja össze dióhéjban magyar oktatási intézményeink fejlődéstörténete tekintetében.

Az ünnepi rendezvényekről szóló beszámolók sorát a kassai Márai Sándor Alapiskola és Gimnázium nyitja, ezt követik a rimaszombati iskolák ünnepi rendezvényeiről szóló tudósítások. A Komáromi Bencés Gimnázium utódjáról, a Selye Jánosról Gmnáziumról az iskola pedagógusai, valamint Stirber Lajos írnak. A rozsnyói Fábry Zoltán Alapiskola, a Szepsi Magyar Tannyelvű Alapiskola egy-egy pedagógusa is beszámol az ünnepi megemlékezésről. A galántai Kodály Zoltán Alapiskolát hárman is köszöntik a lap hasábjain. A feledi Szombathy Viktor Alapiskola, a deáki, pozsonypüspöki, negyedi alapiskola és a lévai Juhász Gyula Alapiskola ünnepi rendezvényeiről is tudomást szerezhet az olvasó. A 60. évfordulóikat ünneplő középiskolák közül a párkányi gimnázium ad számot gazdag programjairól. A különszámot Duba Gyula és Gál Sándor írói vallomásai teszik színvonalasabbá. Duba a Lévai Állami Gimnáziumban s a nagy múltú Kassai Ipari Középiskoláról vall visszaemlékezésében. Gál Sándor gyermekkora háborús éveibe, az akkori bizonytalanság éveibe kalauzolja az olvasót.

A Pedagógusfórum januári száma nagyrészt az idei iskolai beíratásokkal foglalkozik. Szigeti László a Lapszél rovatban a magyar tanítási nyelvű iskolák fontosságára hívja fel a figyelmet. Pék László ugyanebben a szellemben közli gondolatait, s ő is abban reménykedik, hogy a magyar szülő magyar iskolába íratja gyermekét. Sajnos a vegyes házasságok esetében elrettentőek a statisztikai adatok a magyar iskolát választók tekintetében. Több beszámolóban a Via Nova ICS Beiatkozási Körútjáról olvashatunk. Példaértékű programjaikról és rendezvényeikről számolnak be a lap hasábjain a nemeskajali alapiskola, valamint a gortvakisfaludi, peredi és nagyfödémesi óvodák pedagógusai. A Rimaszécsi Alapiskola pedagógusa, Ujj Beáta jegyzetében az Állami Pedagógiai Intézet égisze alatt szervezett angol nyelvű tanfolyamok körül kialakult bonyodalmakra és szervezési hibákra mutat rá kritikusan. Ebben a számban is olvashatunk a Párkányi Gimnáziumról. Csicsay Sarolta az első ízben megszervezett vers- és prózamondó versenyüket értékeli. A bodrogközi és Ung-vidéki tehetséggondozói versenyről Böszörményi Edit számol be. A Stafétabot rovatban Csicsay Alajos ezúttal egykori osztálytársát, Orbán Gyulát faggatja, Pelle István a Történelmi évfordulóban a modern magyar sajtó születéséről ír. Képriportban mutatkozik be a lévai Juhász Gyula Alapiskola, valamint pillanatképeket kap az olvasó a Via Nova ICS Beiratkozási Körútjáról is. (hábé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?