Udvaros Dorottya 70 éves lett

dd

Ma ünnepli 70. születésnapját Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a nemzet színésze. Az 50-es években már színpadon állt gyerekszereplőként, karrierje során pedig rengeteg előadásban játszott, és a filmvásznon is gyakran láthattuk.

Művészcsalád gyermekeként valószínűleg nem volt kérdés, hogy milyen pályát választ Magyarország egyik legismertebb színművésze, akinek karrierje azóta is töretlen. 1954. augusztus 4-én született Budapesten, néhány évvel később pedig már a színpadon állt. Édesapja rendező, édesanyja színésznő volt, mindkettejükkel volt alkalma együtt dolgozni. 

1978-ban fejezte be tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, azóta pedig az ország egyik legfoglalkoztatottabb színésznője. Temérdek színházban megfordult már, játszott a szolnoki Szigligeti Színházban, a Pesti Magyar Színházban, a Katona József Színházban, az Új Színházban, a Bárka Színházban és a Nemzeti Színházban is. 

Felsorolni is nehéz lenne, hány legendás filmben játszott eddig élete során. Olyan alkotásokban szerepelt, mint a Sztracsatella, A miniszter félrelép, a Te rongyos élet vagy a anánhéjkeringő. Legutóbbi filmje, a Cicaverzum tavaly került a mozikba. 

Sokoldalúságát bizonyítja, hogy 1985-ben Átutazó címmel lemezt adott ki Dés László zenéjével és Bereményi Géza szövegeivel. A később CD-n is megjelent LP több tízezer példányban kelt el, vezette a slágerlistát, a magyar popalbumok között a klasszikusok között tartják számon. A zene azóta is kíséri pályafutását, a Madách Színházban ő volt a Jövőre, veled, újra című musical főszereplője, szerepelt a Férfi és Nő című produkcióban, az Alföldi Róbert által rendezett István, a királyban, és a Mégis szép című önálló estjén is több dalt énekel. 2015-ben készítette el Majdnem valaki című második önálló albumát, amely sok szempontból az Átutazó folytatása Hrutka Róbert zenéjével és szintén Bereményi szövegeivel. Idén a Szegedi Szabadtéri Színpadon ismét zenés szerepben, a Rebecca című musicalben lép fel.

Rendezőként is kipróbálta magát, amikor a Gózon Gyula Kamaraszínház felkérésére Peter Quilter Függönyt fel! című vígjátékát vitte színre 2021-ben.

Művészi munkáját több rangos kitüntetéssel ismerték el. 1983-ban Jászai Mari-, 1990-ben Kossuth-, 1998-ban Magyar Művészetért Díjat kapott. Számos alkalommal nyerte el különféle filmfesztiválokon a legjobb női alakítás díját. 2004-ben Prima díjas lett, 2005-ben beválasztották a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjai közé. 2015-ben Páger Antal-színészdíjban, 2020-ban Szörényi Éva-díjban részesült, 2021-ben Arany Medál díjjal és Széchenyi-örökség Okmánnyal ismerték el. 2022-ben a Magyar Filmakadéma életműdíjával és Budapest díszpolgára címmel tüntették ki. 2023-ban a nemzet színészévé választották. Idén tagja volt a MOZ.GO Magyar Mozgókép Fesztivál zsűrijének. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?