Újabb magyar siker, Halász Bence ezüstérmes kalapácsvetésben!

halasz bence

Fenomenális dobással második lett a kalapácsvetés döntőjében Halász Bence, ezáltal megszerezte a magyar küldöttség nyolcadik érmét a párizsi olimpián.

A szombathelyi klasszis a 18 fős magyar atlétikai csapat éremvárományosaként érkezett a francia fővárosba és a selejtezőből 76,90 méterrel magabiztosan, hatodikként biztosította helyét a 12-es döntőben.

A kétszeres világbajnoki bronzérmes versenyző egyike volt annak az öt dobónak a vasárnapi döntőben, akik idén már 80 méter fölé kerültek, a római Európa-bajnokságon 80,49 méterrel szerzett ezüstérmet. Rajta kívül a Rióban bronz, Tokióban aranyérmes, Európa-bajnok lengyel Wojciech Nowicki (80,95), az Eb-3. ukrán Mihajlo Kohan (80,76) és az ötszörös világbajnok Pawel Fajdek (80,02) számított ez alapján éremesélyesnek, míg a toronymagas favorit a budapesti világbajnok Ethan Katzberg volt. A kanadai kalapácsvető ebben az évben már 84,38 métert is dobott, aminél csak nyolcan értek el jobb eredményt a világon.

Katzberg azonnal az első dobással nyomatékosította, hogy az aranyéremért jött: 84,12 méterrel gyakorlatilag már ekkor megnyerte a számot.

A szombathelyi atléta, aki ezen a napon ünnepli 27. születésnapját, 77,58 méterrel kezdett, ezzel az ötödik helyen állt az első sorozat után, majd másodjára javított és 78,84-cel előre lépett negyediknek. Katzbergen kívül Kohan (79,39) és a Tokióban ezüstérmes norvég Elvind Henriksen (79,18) volt előtte. Ők mindketten rontottak harmadikra, Halász viszont telibe találta a 80-as vonalat (79,97 m), amivel ezüstérmes pozícióba lépett előre.

A negyedik sorozattól már csak a legjobb nyolc folytathatta, fordított sorrendben. A magyar versenyző szinte megismételte előző dobását, nagy kiáltással küldte útjára a kalapácsot, amely ismét a 80-as szalagnál landolt (79,94). Előtte riválisai nem tudtak javítani és egyre inkább úgy tűnt, hogy nem lehetnek veszélyesek rá.

A sorrend az ötödik sorozatban sem változott, Halász ekkor 77,66-ot ért el.

Következett a zárókör, melyben Nowickinak be kellett érnie a hetedik, Fajdeknak pedig az ötödik hellyel, majd a negyedik Henriksen érvénytelen dobása után biztossá vált Halász érme, őt követően pedig Kohan sem tudott javítani. Mindez azt jelentette, hogy a Dobó SE sportolója már legalább ezüstérmesként léphetett utolsó kísérleténél a dobókörbe, 79,82-vel búcsúzott, majd örömébe nagyot bokszolt a levegőbe.

Halász Bence a magyar kalapácsvetés tizedik olimpiai érmét szerezte, legutóbb Pars Krisztián állhatott dobogóra, aki 2012-ben, Londonban diadalmaskodott. Magyar atléta Halászt megelőzően Rióban állhatott ötkarikás dobogóra legutóbb. Nyolc éve Márton Anita nyert bronzérmet női súlylökésben.

Halász Bence
Halász Bence

Születési idő: 1997.08.04., Kiskunhalas
Klubja: Németh Pál Dobóakadémia – Szombathelyi Dobó SE
Versenyszáma: kalapácsvetés
Olimpiai eredménye: 14. (2021), 2. (2024)
Legjobb eredményei: junior világ- és Európa-bajnok, U23-as Európa-bajnok, Európa-bajnoki bronzérmes (2018), Eb-ezüstérmes (2022, 2024), világbajnoki bronzérmes (2019, 2023)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?