Gútai gyökerekkel az Avatarban

Gútai gyökerekkel az Avatarban

Gútai felmenőkkel büszkélkedő, huszonkét éve Los Angelesben élő magyar búvárnő is dolgozott James Cameron legfrissebb rendezésében, az Oscar-díjjal kitüntetett, A víz útja alcímmel készült Avatar 2-ben. Gőgh Szilvia útja – akárhonnan nézzük is – tengereken át vezetett Hollywoodba.

Hét tenger boszorkányos rátermettséggel megáldott búvárkaszkadőrjeként vagy éppen vízibiztosítójaként a Született feleségektől az Eufórián át a Nincs baj, drágám!-ig több amerikai produkcióban dolgozott már. Kis túlzással azt is elmondhatja magáról, hogy Budapesten született sellőként nagy kékségeken keresztül jutott ki Amerikába. Máltán kezdett el igazán búvárkodni, Thaiföldön már búvároktató volt, Ausztrália vizeit meghódítva pedig már csak „átúszott” Kaliforniába. Ott aztán meg is találta a számításait. Kezdettől fogva azzal keresi a kenyerét, amit a legjobban szeret: mélytengeri merülésekkel. Hivatásos búvároktatóként erre építi az életét. A férje is ugyanezt a hivatást űzi, és minden valószínűséggel kilencéves Enzo fiuk, aki Luc Besson legendás filmjének egyik hőséről kapta a nevét, felnőttkorában erős lelki kapcsolatban lesz a vízzel. Komoly mélységek várnak arra a gyerkőcre, akit a szülei búvármanónak hívnak.

Ott volt a márciusi Oscar-gálán?

A díjátadón nem, csak az after partyn. Az avatarosok buliján. Jon Landau, a film producere és James Cameron szerveztek egy óriási bulit, méghozzá nagyon érdekes helyen, a Los Angeles-i Nemzeti Természettudományi Múzeumban. Kibérelték az épületet, körbe tudtuk járni a termeket. Ott sétálgattunk a sok ősállat, dinoszaurusz között. Volt nyitott bár italokkal, mindenféle egészséges étellel, mert James Cameron vegán, de nem hiányoztak a húsból készült, rendes finomságok sem. Eljött Sigourney Weaver, a film egyik főszereplője is. Kate Winslet nem volt ott. Forgatott valahol.

A legjobb vizuális effektekért járó Oscar-díjat nyerte el a film, de csak ebben az egy kategóriában diadalmaskodott. Többre számítottak?

Sokan úgy vélték, azért nem nyertünk több kategóriában, mert az Amerikai Filmakadémia tagjai valahogy átsuhantak afelett, hogy ebben a produkcióban voltaképpen mennyi munka volt. Nem vették észre, hogy ezt emberek csinálták. Még a kék figurákat is. Hogy ők is hús-vér alakok voltak, és nem speciális effektekkel gyártották le őket. Én egyébként nem is szoktam követni az Oscar-gála közvetítését. Az idén először az egész család lelkesen nézte. Nagyon örültem a Minden, mindenhol, mindenkor elsöprő sikerének, az tényleg szuper jó film. De kicsit azért sajnáltam, hogy nem mi kaptuk a legjobb film díját, bár az is komoly elismerés, amit nekünk ítéltek oda. Az ilyen típusú filmek egyébként nem nagyon kapnak Oscar-díjat. Inkább a drámák. Egy tehetséges filmkészítő két irány közül választ. Vagy a pénzre, a bevételre megy, vagy arra, hogy híres legyen, és Oscar-díjat kapjon. James Cameron három filmjével – Titanic, Avatar 1, Avatar 2 – vezeti a minden idők legnagyobb kasszasikerét elérő alkotások listáját.
 
Luc Besson ma már kultikus filmje, A nagy kékség mennyire határozta meg az életútját?

Rettentő nagy hatással volt rám. Úgy éreztem, az első perctől az utolsóig hozzám beszél. Hogy végig az én érzelmeimet tükrözi. Sőt, hogy rólam szól. Hogy aki ennyire bele tud szeretni valamibe, az az életévé válik. Így is lett. Beigazolódott. A búvárkodás lett az életem fő irányvonala.

„Mindenhol ott vagyok a víz alatt, csak sehol sem látszom...”

Kisfiuk nevéhez melyikük ragaszkodott?

A férjem olasz származású amerikai. Együtt töprengtünk a neveken. Ha lányunk lett volna, a Sophia nevet kapja. De amikor kiderült, hogy fiunk lesz, mindketten összeírtunk öt-tíz nevet, és az Enzo győzött. A férjem ugyanis mindenképpen olasz névre szavazott. A nagy kékség neki is a kedvenc filmje. Akkor legyen Enzo, mondtam. Anyukám magyar nevet szeretett volna. Eleinte nem is örült a választásunknak, de már megszerette.
 
A Titanic annak idején mennyire kerítette a hatalmába?

Jaj, nagyon szerettem! Tűkön ültem, amikor a víz elöntötte a hajót. Cameron zseniális rendező. Mindig mindent úgy csinál, hogy az hiteles legyen. Neki nem elég a jó, mert a legjobb kell neki. Így volt ez az Avatar 2 forgatásán is. Nemegyszer képzeletbeli helyzetekbe kellett hitelesen beleélni magunkat a blue screen előtt. Sem a verekedésnél, sem amikor a tűz elől menekülünk, nem volt mögöttünk egyetlen díszletelem sem. A forgatáson végig magic hand voltam. Így nevezik azt, aki a vízben alulról biztosítja a színészeket. Ott lebeg előttem valaki, én pedig alulról tartom, hogy jó helyen legyen. A bálnát is sokszor én tartottam az uszonyánál fogva. Mindenhol ott vagyok a víz alatt, csak sehol sem látszom, mert engem nem láthat a néző.

Gútai gyökerekkel az Avatarban

Nem is szeretne néha-néha láthatóvá válni?

Az Avatarban dublőrként akartam részt venni. Itt szinkronúszók voltak a kaszkadőrök. Nekem nem az az erősségem. A szabad tüdős merülés nem a profilom. Én a búvárpalackos merülésben vagyok nagyon jó. Nem tudom hét-nyolc percig visszatartani a lélegzetemet, mint a szinkronúszók. Én azt szeretem csinálni, amiben profi vagyok. Nem akarok mindennap azon izgulni, hogy a mai feladatot vajon képes leszek-e maradéktalanul végrehajtani. Annál rosszabbat elképzelni sem tudok, hogy James Cameron nem azt kapja, amit elvár tőlem. Az nagyon ciki lenne. Inkább vagyok a láthatatlan segítő a filmben, a vízibiztosító, mint hogy valami olyannal próbálkozzam, amiben nagy valószínűséggel elbukom.
 
James Cameron nem csak az Oscar-gálán, a film Los Angeles-i premierjén sem vett részt.

Hogy miért nem jelent meg az Oscar-gálán, azt nem tudom, de a Los Angeles-i premier idején covidos volt. Az avataros bulin azonban láthatóan jól érezte magát. Ő is beszédet mondott, meg a producer is. Mindketten hangsúlyozták: nagyobb összeget kellett volna fordítani a reklámra, s az talán komolyabb hatással lett volna a film megítélésére. Az Avatar 3-at, amely 2024-ben jön ki, nagyobb reklámkampány övezi majd.

James Cameronnal az Oscar-díjasok Los Angeles-i partiján.

Lesz Avatar 3 is?

Még 4 is! Egyszerre forgattuk le az Avatar 2, 3, 4-et. Pótforgatás ugyan lesz még, de az már csak 1-2 hónapig fog tartani.
 
A víz útjában, a második részben mi volt a legnehezebb jelenet, amelybe még ma is beleborzong?

A legutolsó, amikor a hajón verekednek a víz alatt. Az nagyon stresszes volt. Egymást verték-püfölték-fojtogatták a színészek. Nekem mint vízibiztosítónak az volt a feladatom, hogy ha látom, hogy valaki bajba kerül, azonnal segítsek neki. Hozzam fel. Mentsem meg. De hogy mikor jön el az a pillanat, amikor közbe kell lépnem, azt nekem kellett tudnom. Többször is vissza kellett tartanom magam a víz alatt, nehogy leállítsam a jelenetet, mert aki hitelesen fuldoklik, az nem biztos, hogy bajban van. Mások munkáját teszem tönkre, ha elhamarkodottan döntök, és beúszom a képbe, a kamera elé. Örökké résen kellett lennem, hogy ne történjen baleset. Rá kellett éreznem, hol a határ, mikor kezd veszélyessé válni a helyzet, és melyik pillanatban kell közbeavatkoznom, segítenem, hiszen már hat perce bunyóznak a víz alatt. Ha nem megyek oda időben, s valaki tényleg elájul a vízben, az az én felelősségem, de ha rosszkor úszom közéjük, miattam válik használhatatlanná a felvett anyag. James Cameron pedig akkor nagyon kiborulna.
 
Kiborulós?

Nagyon megválogatja, kivel dolgozik. A profik közül is a legprofibbakat választja ki. Arról is híres, hogy nála nincsenek statiszták. Az ő filmjében mindenki játszik. Mindenkit név szerint ismer a csapatból. Esélyed sincs bekerülni a stábba, ha nem vagy a legjobbak legjobbja. De ha elégedett veled, szinte biztos, hogy a következő filmjében is számol veled.

Gútai gyökerekkel az Avatarban

Szakmai ázsióját mennyivel növeli az Avatar Oscar-díja?

Olyan hű de sokat már nem tesz hozzá. Annak sokkal nagyobb a súlya, hogy James Cameronnal dolgoztam. Egyébként sokan várnak arra, hogy a kaszkadőröknek is legyen kategóriájuk az Oscar-gálán. Annak, hogy miért nincs, egyetlen oka talán az, hogy a nézők szeretik azt hinni, hogy a legveszélyesebb jeleneteket is a színészek hajtották végre. Az amerikai kaszkadőrök szervezete ezt eléggé fájlalja. A kaszkadőrök ugyanis soha nincsenek úgy megünnepelve, mint a színészek.
 
A következő munkájáról elárulhat valamit?

Érdekes mód mindig akkor hívnak, amikor nagy út előtt állok a családdal. Most egy készülő sorozatban, A Gyűrűk Urában dolgoztam, de már számolnak velem egy következőben is. Jeleztem nekik, hogy elutazom a férjemmel és a kilencéves fiunkkal, így csak a forgatás felét tudom bevállalni. Nem keresem a munkát. Mindig megtalál. Borneón voltam nemrég a húgommal. Kis teknősök születését csodáltuk, ahogy kibújnak a tojásból, és elindulnak az óceán felé. Merültünk is naponta kétszer-háromszor. Meseszép környezetben búvárkodtunk. A 911 című mentős-rendőrös sorozatban is dolgoztam nemrég. Egy ilyen munka során az is fontos, hogy milyen ember vagy. Napi 12-14-16, de az is előfordul, hogy napi 20 órát töltünk együtt a forgatás során. Ha rossz a természeted, arrogáns vagy, bonyolult jellem, szakmailag lehetsz bármennyire jó, legközelebb már nem benned gondolkoznak. Sokat számít, milyen a stílusod.

Gútai gyökerekkel az Avatarban

A búvárkodás mellett van egy másik fontos eleme is az életének. Ékszereket készít, méghozzá egészen különlegeseket. Mindegyikhez a tengerből merít ihletet, sőt az alapanyagok egy részét is a tengerektől kapja.

Nekem az óceán inspiráció. Az ékszereim tükrözik az érzéseimet. A búvárkodáson keresztül is próbálom arra buzdítani az embereket, hogy azt csinálják, ami boldoggá teszi őket. Az ékszereimnek is ez a mondanivalója. Beléjük kalapálom, hogy sose add fel! Ezt közvetítik a nyakláncaim, a karkötőim, amelyek egytől egyig természetközelik. De arról is beszélnek, hogy élni jó, és kellenek a kalandok, a nagy élmények, tapasztalások.
 
Spirituális mondanivalóval is bír az Avatar 2. Ez, ugye, alkotói szándék?

Ez a film teljes ellentétje Steven Spielberg 1975-ben bemutatott filmjének, A cápának. Az félelemmel töltötte el az embereket. Nem mertek belemenni a vízbe. Az Avatar a víz alatti világot mutatja be. A film hetven százaléka ott játszódik. A Földet, a bolygónkat már tönkretettük, keressük a következő helyet, ahol élni lehet. De mikor tanul mindebből az ember? Békében élni a természettel – erre tanít a film. James Cameron abban is reménykedik, hogy a látványos akciójelenetek és a színes víz alatti világ mellett a film üzenete is eljut a nézőkhöz. Hogy rádöbbenünk végre: nem végtelen, amit a természet adni tud nekünk, ezért vigyáznunk kell rá.

Még valami…

Apai ágon Gútára nyúlnak vissza a család gyökerei. A negyvenes évek lakosságcseréje sodorta a családot Magyarországra. Nyáron, amikor Enzo fiával Budapestre repül Gőgh Szilvia, a húgával és az unokatestvérével, plusz a gyerekeikkel, összesen héttel, heteket töltenek együtt, s olyankor Komáromba és Gútára is ellátogatnak.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?