Grúz film nyerte el a 19. CineFest fődíját

film

Elena Naveriani grúz rendező Rigó, rigó, szederinda című filmje kapta a 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, míg fesztivál nagydíját a neves finn rendező, Aki Kaurismäki Hulló levelek című alkotásának ítélte oda a zsűri.

Naveriani filmjének főhőse Etero, egy ötvenes éveihez közeledő, független nő, aki egy eldugott faluban saját boltot vezet. Etero azonban mindennél jobban becsüli a szabadságát. Egy nap éppen szedret szed, amikor majdnem halálos balesetet szenved - ez a halálközeli élmény olyan vágyat ébreszt benne, amellyel korábban még sosem szembesült. A Rigó, rigó, szederinda filmfesztivál fődíját, a Pressburger Imre-díjat nyerte el. A fődíj mellett a film elnyerte az Art Mozik Nemzetközi Szövetségének CICAE díját, valamint a filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége, a FIPRESCI legjobb nemzetközi filmnek járó díját is.

Aki Kaurismäki, a jellegzetes rendezői stílusáról és szélsőségesen száraz humoráról ismert  legenda 12 év után mutatott be új filmet. A HUlló falevelek már a Cannes-i zsűri díját is elnyerte, Miskolcon a fesztivál nagydíjával, a Zukor Adolf-díjjal jutalmazták. A történet középpontjában Holappa, egy építőipari munkás és Ansa, egy szupermarket rosszul fizetett munkása állnak, akik lepukkant karaokebárban találkoznak. 

A filmmustra szombati záróünnepségén a közönségdíjat Tóth Barnabás Mesterjátszma, valamint Bánovits Ottó és Takó Sándor Nikola Tesla - A fény gyermeke című alkotása kapta. A magyar animáció ifjú tehetségének járó Dargay Attila-díjat Ivády Tamás vehette át.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?