Gömörországról, gömöriségről

A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem (ma Debreceni Egyetem) Néprajzi Tanszékén Ujváry Zoltán kezdeményezésére több mint két évtizeddel ezelőtt kezdődött el az egykori történeti Gömör megye magyar falvainak komplex néprajzi feltárását megcélzó néprajzi kutatás.

A kutatási terület tehát mind a Magyarországhoz tartozó, mind a mai Szlovákia területén található egykori gömöri falvakat magába foglalta. Az eredményeket a kutatók a Gömör Néprajza című sorozatban tették közzé, amely ma már az ötvenötödik kötetnél tart. Készül e nagyszabású kutatási program eddigi eredményeinek három kötetre tervezett szintézise is, amelynek első kötetét, A gömöri magyarság néprajza címen a kutatási program elindítójának 70. születésnapja alkalmából rendezett ünnepi konferencián mutatták be Debrecenben.

Lássuk, mit tartalmaz ez a vaskos munka!

Ujváry Zoltán bevezetésében Gömör megye bemutatását követően bővebb tájékoztatást kapunk a már fentebb említett kutatási programról, valamint a szerző kezdeményezésére 1989-ben létrehozott és átadott putnoki Gömöri Múzeum megalapításának körülményeiről is.

A tanulmányok sorát Dávid Lóránt A történeti Gömör és Kishont vármegye természeti rajza című írása nyitja, amely átfogó képet ad a címben szereplő témáról: megismerhetjük a kutatott terület földtani felépítését, ásványkincseit, domborzati, éghajlati viszonyait, vízrendszerét, növény- és állatvilágát stb.

Havassy Péter Gömör vármegye történetét tekinti át Kishonttal való egyesítéséig, azaz 1802-ig. A gömöri táj leírása mellett alapos tájékoztatást kapunk e megye nemzetség- és birtoklástörténetéről ugyanúgy, mint a népességéről és társadalmáról, a gazdasági élet főbb jellemzőiről, valamint egyházairól.

B. Kovács István rimaszombati néprajzkutató – vagy ahogyan ő magát nevezi: gömörológus – tanulmánya e vidék táji tagolódásának témakörét foglalja össze. A gömöri tájtudat kialakulásának vizsgálatán túl foglalkozik a Gömörország kifejezés eredetével, és az ún. gömöriség kérdésével is. Az újkorban a gömöri magyarság zömét a római katolikusok alkották, a protestáns vallásúak közül pedig a reformátusok voltak túlsúlyban. A szerző kitér azokra a történelmi eseményekre is, amelyek hatására a gömöri települések lakosságának összetétele a betelepedés és más folyamatok hatására részben megváltozott. A palócság és a barkóság kérdésének taglalása mellet bemutatja Gömör társadalmi összetételét. Megtudhatjuk azt is, hogy a „református környezetbe ékelődő” néhány katolikus falu népét (pl. Deresk, Balogfalva) matyó névvel illetnek a környékbeliek még ma is.

Paládi-Kovács Attila Tájak, népcsoportok és gazdasági szakosodás Gömörben című tanulmányában Dél-Gömör kistájait és néprajzi csoportjait vázolja fel, és egyben körvonalazza XIX. századi gazdasági szakosodásukat. A szerző felhívja a figyelmet, hogy a gömöri kisvárosok bővebb jellemzésétől eltekint. Gömört öt csoportra tagolja: Bányavidék, Karsztvidék és Száraz-völgy, Folyóvölgyi lapály, „Agyagövezet”, fazekasfalvak, Délnyugat erdővidék (Barkóság, Medvesalja).

Keményfi Róbert a kötet egyik legterjedelmesebb tanulmányában Gömör megye etnikai rajzát vázolja elénk számtalan térkép, statisztikai adat segítségével.

Novák László hasonlóan terjedelmes írásában Gömör településrajzát mutatja be rendkívül gazdag statisztikai anyag felvonultatásával.

A kötetet Dám László a Gömöri magyarság népi építészete című tanulmánya zárja, amely három fő fejezetre tagolódik: 1. Az építészeti kép általános jellemzése (A falazat anyaga és technikája, A tetőzet elemei és technikái, Tornácok és stílusok), 2. A ház alaprajzi tagolódása és tüzelőberendezése (Alaprajz, Tűzhely és füsttelenítés) 3. A lakóház funkcionális tagolódása (A berendezés rendje és változása, A lakóház élete). A tanulmányt gazdag képanyag egészíti ki, amely segítségével alapos képet kaphatunk a kutatott terület népi építészetének minden vetületéről.

E most bemutatott első kötetet kettő további követi majd: a tervek szerint a második szintén a tárgyi kultúrával foglalkozik, mégpedig a gazdálkodás, vásározás, kerámia, népi táplálkozás és népművészeti vonatkozású fejezetei lesznek. A harmadikban pedig a folklórral, hiedelmekkel kapcsolatos tanulmányok kapnak majd helyet. Kíváncsian várjuk tehát a folytatást.

(Ujváry Zoltán szerk. A gömöri magyarság néprajza I. Debrecen 2001. 973 p.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?