Gésa a sarokban

Nem túl gyakori – különösen Kelet-Szlovákiában nem –, hogy egy nagyüzem előcsarnokában szobrok fogadják a látogatót. Nem túl gyakori, bár kiállításra alkalmasabb helyet szinte el sem lehet képzelni. Pazar megvilágítás, tágas tér – ami többnyire kihasználatlan, ugye… Na jó, néhol van pálma meg fikusz.

Ikarosz szárnyal a mennyezet alattA szerző felvétele Nem túl gyakori – különösen Kelet-Szlovákiában nem –, hogy egy nagyüzem előcsarnokában szobrok fogadják a látogatót. Nem túl gyakori, bár kiállításra alkalmasabb helyet szinte el sem lehet képzelni. Pazar megvilágítás, tágas tér – ami többnyire kihasználatlan, ugye… Na jó, néhol van pálma meg fikusz. Aztán jön valaki – jelen esetben a nagykaposi művelődési ház igazgatója –, aki azt mondja magában: Ejha! Milyen jó kis kiállításokat lehetne itt rendezni! És a Tranzit gázvezeték 1. sz. (legnagyobb) kompresszorállomásának igazgatója erre azt mondja: Miért ne?

Ilyen egyszerű ez. Az üzem előcsarnokát néhány ismert művész kiállítása után most Rudolf Hoffer munkái foglalják el. A sarokban azúrkék-piros, fehér virágos Gésa kuksol, a mennyezet alatt ezüst fém Ikarosz szárnyal, aztán van ott fából formált nő, dús erezetű, natúr, és fából formált nő, dús erezetű, kék. Hajlékony fémkonstrukciók – öncélúak és gyönyörűek.

Fém, gipsz és fa – diófa, almafa, cseresznyefa. Szelíd természetes anyagok és vad fém, tompított vonalak és éles, kegyetlen sarkok. A műveken lehet vitatkozni, lehet velük egyet nem érteni, de közömbösen nem hagynak senkit. Valami új, valami más a bárgyú sorozatokon vegetáló kulturális élőhalottaknak, csodás fogyasztói társadalmunk polgárainak.

Járnak-kelnek az emberek a kompresszorállomás előcsarnokában, Hoffer alkotásai – a Tánc, a Pieta, a Paganini, a Kék akt, a Hamlet és a többi – előtt, amelyek szinte életre kelnek és nyújtózni látszanak. Abban a pazar megvilágításban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?