George Clooney hatása az olasz múzeumturizmusra

ÖSSZEFOGLALÓRóma/Firenze. A legnagyobb, legismertebb olaszországi múzeumokban őrzött műkincseket, köztük Michelangelo Dávid-szobrát is fotózhatják a turisták, ha a kulturális minisztérium elfogadja a firenzei műemlékvédelmi hivatal javaslatát.

ÖSSZEFOGLALÓ

Róma/Firenze. A legnagyobb, legismertebb olaszországi múzeumokban őrzött műkincseket, köztük Michelangelo Dávid-szobrát is fotózhatják a turisták, ha a kulturális minisztérium elfogadja a firenzei műemlékvédelmi hivatal javaslatát. A hivatal azután állt elő az ötlettel, hogy a firenzei Akadémián tíz napon át a látogatók okostelefonokkal és táblagépekkel fényképezhették a Dávid-szobrot és Michelangelo ott kiállított többi márványszobrát. A múzeumokban őrzött műkincsek fényképezését egy 1993-as olasz törvény tiltja, amelyet 2000-ben a mobiltelefonokra is kiterjesztettek.

A firenzei műemlékvédelmi hivatal álláspontja szerint ez a tiltás idejétmúlt, mivel a modern technológia rég meghaladta a korlátozásokat. Az intézmény vezetése szerint az okostelefonokkal készített felvételek nem okoznak kárt az alkotásokban, ugyanakkor jelentősen növelhetik a múzeumokat látogató turisták számát. Az átlagemberek többsége ugyanis szerintük ma már nemcsak nézelődni megy múzeumba, hanem fontosnak tartja, hogy telefonjával, táblagépével lefotózza a neki tetsző műveket, vagy éppen saját magát a művek társaságában.

Szinte valamennyi olasz internetes portál azzal a fotóval illusztrálta a hírt, amelyet George Clooney amerikai színész-rendező készített Milánóban Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című freskója előtt. A Műkincsvadászok című film rendezője és színésztársai a fotót saját honlapjukra és a Facebookra is feltették, pedig a freskó fotózása tilos. (MTI, index, guardian)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?