Gaál István Kossuth-díjas filmrendező Antonioniról

Michelangelo Antonioni művészetét a látvány kötötte le, ezt próbálta meg filmjeiben megfejteni; a maga választott útján indult egy olyan csapás felé, amely végtelen veszélyes, szirtes és göröngyös út volt – mondta Gaál István filmrendező.

Michelangelo Antonioni művészetét a látvány kötötte le, ezt próbálta meg filmjeiben megfejteni; a maga választott útján indult egy olyan csapás felé, amely végtelen veszélyes, szirtes és göröngyös út volt – mondta Gaál István filmrendező.

Gaál István elmondta: Antonioninál az a fantasztikus, hogy szembe mert szállni az úgynevezett „felolcsósított“ neorealista filmművészettel, amelyben általában luftballonmellű, bombázó főszereplők vitték színre népi díszletek között a meglehetősen gyenge cselekményt. Valószínűleg ez is lehetett az oka, hogy első filmjei nem értek el kasszasikert, keményen kellett birkóznia, hogy producereket tudjon szerezni, s következő filmjét elkezdhesse.

„A konok következetesség meghozta a gyümölcsét; ő volt az, aki az olasz filmművészetben a saját maga útját járta, és sikeresnek mondható, mert kiderült, hogy neki van igaza” – tette hozzá a Kossuth-díjas alkotó, aki a Római Filmfőiskola hallgatójaként annak idején kérdéseket tehetett fel Antonioninak.

Gaál István kiemelte: az olasz filmrendező Franciaországban Marcel Carné első asszisztenseként dolgozott, így munkásságán a latin szellem kristálytisztasága is nyomon követhető.

„Festett is, épp amikor a betegsége miatt alkalmatlan lett volna, hogy kamera mögé álljon; amikor az öregség megszállja az embert, akkor derül ki, hogy egy film rendezése nem akármilyen játék” – tette hozzá a magyar alkotó, aki inkább az ugyancsak hétfőn elhunyt Ingmar Bergmant tekinti mesterének. Meglátása szerint Antonionival egészen másfajta elképzelések vezérelték őket.

Antonioniban a sajátos, emberközeli hangvétele és közvetlensége, ugyanakkor az a merészség ragadta meg, ahogy a látvány mögé próbált behatolni, amenynyire egyáltalán képessége vagy a kor lehetősége megengedte.

„Nagyon zárkózott embernek tűnt. Amikor a cannes-i díjjal a hónom alatt Szardíniában kikötöttem, és találkoztunk, megnéztük a mester legújabb alkotását, én pedig megmutattam neki a nyertes Magasiskolát. Ez már az életében is idolnak tekintett ember közvetlenül átfogta a vállamat, és peripatetikus beszélgetést folytattunk ott a kertben, ahol elmondta a véleményét. Teljes mértékben egyenrangú partnerként kezelt, szó sem volt arról, hogy gőgös vagy pedig zárkózott” – emlékezett a rendezővel töltött időre Gaál István, aki szerint Antonioni a lényeget mindig megérintette, s ez nem sok embernek tetszett. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?