Francia film nyerte el az Arany Pálma-díjat

Cannes. A francia Laurent Cantet Entre les murs (A falak között) című alkotása nyerte el vasárnap a fődíjat, az Arany Pálmát a 61. Cannes-i Filmfesztiválon.

Cannes. A francia Laurent Cantet Entre les murs (A falak között) című alkotása nyerte el vasárnap a fődíjat, az Arany Pálmát a 61. Cannes-i Filmfesztiválon. A díjat – amelyet az amerikai rendező-színész Sean Penn elnökletével ítélt oda a kilenctagú nemzetközi zsűri – Robert de Niro amerikai színész nyújtotta át a rendezőnek.

Laurent Cantet-t, aki a győztes filmben játszó kamaszok gyűrűjében vette át a fődíjat, óriási ovációval, állva ünnepelte a cannes-i Fesztiválpalota Lumiere-nagytermének 2300 fős közönsége. Utoljára 21 évvel ezelőtt kapott Arany Pálmát francia film: Maurice Pialat A Sátán árnyékában című alkotása. Sean Penn rövid köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a zsűri egyöntetűen döntött arról, hogy egy „nagyon-nagyon meglepő” filmnek ítéli a fődíjat.

Az Arany Pálmát nyert alkotás, a 46 éves Laurent Cantet ötödik játékfilmje – amely utólag került bele a hivatalos versenyprogramba – a főszerepet alakító Francois Bégaudeau azonos című regénye alapján készült. Az improvizációs gyakorlatok során létrejött alkotás félig dokumentarista, félig fiktív módon egy párizsi középiskolai osztály mindennapjait mutatja be egy fiatal francia tanár óráin keresztül. A rendező szerint filmje arról szól, hogy milyen ténylegesen egy iskola, és nem arról, hogy milyennek kellene lennie.

A falak között című filmet szombat este a hivatalos versenyprogram utolsó alkotásaként óriási közönségsikerrel mutatták be Cannes-ban, s a vasárnapi lapok is méltató kritikákat írtak róla.

Az Arany Pálma után a második legjelentősebb díjat, a zsűri Nagydíját az olasz Matteo Garrone filmje, a Gomorra kapta, míg a zsűri díját szintén olasz film, Paolo Sorrentino Il divo című alkotása érdemelte ki.

Élete első filmszerepéért a legjobb női alakítás díját nagy meglepetésre Sandra Corveloni brazil színésznő, a Linha de Passe című filmben nyújtott játékáért kapta.

A legjobb férfi alakítás díját viszont a várakozásoknak megfelelően a 41 éves Benicio del Toro Ernesto Che Guevara megformálásért érdemelte ki, amelyet az amerikai Steven Soderbergh Che című négy és fél órás, kétrészes filmjében nyújtott.

A legjobb rendezésért járó díjat a török versenyfilm, a Három majom rendezőjének, Nuri Bilge Ceylannak, a legjobb forgatókönyvnek járó díjat pedig a kétszeres Arany Pálma-díjas Jean-Pierre és Luc Dardenne-nek a Le silence de Lorna (Lorna csendje) című filmjük könyvéért ítélte oda a zsűri.

A legjobb elsőfilmes rendezőnek járó Arany Kamera díjat az angol Steve McQueen Hunger című filmje érdemelte ki, amely az Un certain regard (Egy bizonyos tekintet) elnevezésű párhuzamos, alternatív versenyprogram nyitófilmje volt. Catherine Deneuve francia színésznőnek és Clint Eastwood amerikai rendező-színésznek teljes életművéért ítélte oda a zsűri a 61. Cannes-i Filmfesztivál különdíját.

Ahogy írtuk is, a magyar versenyfilm, Mundruczó Kornél Delta című alkotása szombaton a FIPRESCI-díjat nyerte el a 61. Cannes-i Filmfesztiválon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?