Kultúra

Forradalmár vagy egy józan ember az őrült világban?

MTI-ÖSSZEFOGLALÓKilencven éve, 1923. január 3-án hunyt el Jaroslav Hašek író, humorista, a cseh irodalom legkiválóbb szatirikusa.1883-ban született Prágában, már 17 évesen jelentek meg írásai. Publicisztikából, majd irodalomból igyekezett megélni, bár egy ideig kutyakereskedéssel is próbálkozott.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. január 3. 18:00

MTI-ÖSSZEFOGLALÓ

Kilencven éve, 1923. január 3-án hunyt el Jaroslav Hašek író, humorista, a cseh irodalom legkiválóbb szatirikusa.

1883-ban született Prágában, már 17 évesen jelentek meg írásai. Publicisztikából, majd irodalomból igyekezett megélni, bár egy ideig kutyakereskedéssel is próbálkozott. Bejárta a Monarchiát, Bajorországot és a Balkánt, Prágába visszatérve a bohémvilág ismert figurája lett.

Anarchista kiadványokat szerkesztett, 105 álnéven 73 lapban mintegy 1200 írást tett közzé, támadva az állami és egyházi intézményeket, a rend és elégedettség polgári illúzióit. Kocsmai incidensei miatt többször megjárta a rendőrségi fogdákat, itt szerzett tapasztalatait írásaiban hasznosította.

1915-ben behívták a Monarchia hadseregébe, ahonnan átszökött az oroszokhoz. Először a cári csapatok oldalán harcoló csehszlovák légióhoz csatlakozott, majd átállt a bolsevikokhoz. Kommunista propagandaanyagokat írt, orosz, lengyel, magyar, német és francia nyelvtudása révén internacionalista csapatokat toborzott a Vörös Hadsereg számára. Irkutszkban háromnyelvű lapot szerkesztett, végül az 5. szibériai hadsereg politikai osztályának helyettes parancsnoka lett.

1920-ban orosz feleséggel tért vissza Prágába, miközben még az elsővel, Jarmila Mayerovával kötött házasságát sem bontották fel. Nemkívánatos személynek, hazaárulónak és bigámistának tartották, műveinek nem talált kiadót. Visszasüllyedt önpusztító, bohém életmódjába, beteg szívével bajlódva vonult vissza a dél-csehországi Lipnice faluba, hogy megírja élete főműve, a Švejk, avagy Egy derék katona kalandjai a világháborúban című könyvet.

A szeretetre méltó, együgyű katona alakja 1912-ben rövid történetekben bukkan fel nála először, de világhíressé az I. világháború után megjelent regény tette, amelyet máig 60 nyelvre fordítottak le. A derék katona csupa ellentmondás: nem tudni, ostoba-e vagy csak zseniálisan tetteti, tudatos anarchista forradalmár vagy egy józan ember az őrült világban. Švejk csak védekezik az elnyomás ellen, engedelmeskedik és alkalmazkodik, sorsa azonban kiszámíthatatlan szeszélyességgel fordul jóra vagy rosszra. Közben folyamatosan anekdotázik, ontja a történeteket és a példázatokat környezete számára, és sajátos naivitása, realista bölcsessége leleplezi a hadsereg és a háború abszurditását. Alakja a tekintélyuralmat kigúnyoló kisember jelképe lett, aki a dolgok komolyan vételével, sokszor éppen túlteljesítésével bizonyította a Monarchia és hadserege képtelen voltát.

A Hašek által teremtett, népmesei hőssé vált katona történetének utolsó fejezeteit a 39 éves író már a halálos ágyán diktálta, de művét befejezni nem tudta, 1923. január 3-án Lipnicében meghalt. Regényét Josef Lada illusztrálta, ő teremtette meg Švejk köpcös figuráját.

Önnek ajánljuk
A Szlovák Posta Andrej Kiska képmásával készít bélyegeket

Kiska szerint a 13. nyugdíj kampányfogás

OTP Bank

Tudjuk, melyik bankhoz kerülhetnek az OTP ügyfelei

Ki lakott itt? – Békés napok a majorban

Ki lakott itt? – Békés napok a majorban

dac

Csak döntetlenezett a DAC a tavaszi nyitányon

Örülni tud olaszul is, bánkódni csak magyarul

Örülni tud olaszul is, bánkódni csak magyarul

L. Kiss Ibolya

„Könnyű ítélni a felületesnek, de mily nehéz, ki a szívet kutatja” – L. Kiss Ibolya élete és művei

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.