Formák átjárhatósága

Dunaszerdahely. Vendégségben Csallóközben címmel nyílt csoportos kiállítás a Kortárs Magyar Galériában a magyar-országi BP-ART Kulturális Egyesület tagjainak alkotásaiból.

Dunaszerdahely. Vendégségben Csallóközben címmel nyílt csoportos kiállítás a Kortárs Magyar Galériában a magyar-országi BP-ART Kulturális Egyesület tagjainak alkotásaiból. A tárlat április 27-ig tekinthető meg.

Ha képzőművészek vendégségbe mennek egy kiállítással, akkor valami olyasmit visznek magukkal, ami a leginkább kifejezi a munkásságukat. Varga-Amár László festőművész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Képzőművészeti Tagozatának elnöke a tárlatnyitón elmondta, ezért sem valamilyen témához kötve válogattak anyagot a dunaszerdahelyi bemutatkozásukra. „Felkértük a kiállító művészeket, hogy néhány – legfeljebb három – munkájukkal járuljanak hozzá a kiállítás anyagához, olyanokkal, amelyeket valamiért értékesnek, kiemelkedőnek tartanak. Így állt össze a Csallóközbe vendégségbe hozott képzőművészeti anyag” – mondta Varga-Amár László.

A BP-ART egyesületet 2014-ben alapította meg Guti J. Soma műtermében egy festőkből, grafikusokból és szobrászokból álló baráti társaság. Az egyesület baráti kapcsolati alapon bővül tovább. Az a céljuk, hogy a magyar lakosság körében – a határon túl is – népszerűsítsék az egyes művészeti ágakat, mindenekelőtt a képző- és iparművészetet. Kiemelt célnak tekintik továbbá a magyar művészeti élet kiteljesedésének támogatását. Az egyesülethez tartozó művészek az alkotómunkájuk mellett azt is szorgalmazzák, hogy a modern művészet – amely napjainkban jobbára csak a városi értelmiséghez szól – a társadalom szélesebb körében is elfogadott legyen.

Ehhez a tagok maguk is többféle módon szeretnének hozzájárulni. Mindenekelőtt átjárásra törekednek az autonóm képzőművészet, a fotóművészet, az iparművészet, a dizájn és az alkalmazott művészetek (grafika, divattervezés, lakberendezés) között. Ily módon – ahogy fogalmaznak – nemcsak az úgynevezett magas művészet kedvelőinek, hanem az inkább a mindennapok szépségére fogékony közönségnek az érdeklődését is meg lehetne nyerni. „Ezáltal a művészet társadalmi megbecsülése is változni fog” – hangzott el a megnyitón. Azért, hogy az emberek közelebb érezzék magukhoz a művészetet, a BP-ART Kulturális Egyesület a jövőben olyan programokat is tervez, „amelyek komplex módon, esetenként szórakoztatva és akár az ifjabb korosztályt is bevonva csempészné be az emberek mindennapjaiba a művészetet”.

A társulás tagjai úgy vélik, hogy a modernitás és a konzervatívabb – a magyar hagyományokból merítő – stílusjegyek és formák nem ellentétei egymásnak. A művészeti életben a modern és a tradicionális megközelítések mégis inkább csak külön-külön léteznek. A modern művészet ugyanis szerintük nem vagy csak elvétve nyúlt a hagyományos stílusjegyekhez, formákhoz és anyagokhoz, talán félve, hogy ha megteszi, veszít a modernségéből. Ugyanez figyelhető meg a másik oldalon is: a jellemzően a tradicionális stílusjegyeket alkalmazók erősen ragaszkodnak a népi vagy népies világhoz, és ábrázolásban csak elvétve folyamodtak a modern megközelítésekhez. Az egyesület művészei ezen igyekeznek változtatni, közelítve egymáshoz a modern és a hagyományos értékvilágot, stílust. Ez is egy módja annak, hogy „befogadhatóbbá” tegyék és a szélesebb rétegekhez is közelebb hozzák a művészetet.

A dunaszerdahelyi kiállításra elhozott anyag is tükrözi az egyesületnek a fentebb leírt törekvéseit. Mindenekelőtt, hogy a műfajhatárok átlépése, vagyis a kifejezésformák és a stílusjegyek közötti átjárhatóság izgalmasan gazdagítja a vizuális megszólalást. Még színesebbé teszi ezt a kísérletező, bátor anyaghasználat. Kedvelt megoldás, amikor az alkotás vizuális mezejébe olyan tárgyat, tárgytöredéket illeszt be a művész, amely a művészeten túli realitásból kölcsönöz tényszerű tartalmat a műnek. A korábban valamilyen funkcióban alkalmazott, beemelt matériát aztán bővíteni, művészi eszközökkel stilizálni lehet. Ugyancsak megfigyelhető a kiállított anyagban a modern és a klasszikus egymást kiegészítő illesztése. A művészek alkalmazzák az elvont formákat – foltfestészet, geometrikus elemek –, de a figurális megjelenítést is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?