Folttisztítás

Leggyakrabban előforduló foltok és tisztításuk:
Kézimunkák tisztítása. A fehér vászonra, batisztra dolgozott kézimunkát egyszerűen kimossuk, de a rendesnél gyengébb lúgban. Mángolni nem szabad, csak jól kihúzogatva, kissé nyirkosan vasalni. Előbb a színén vasaljuk, azután a visszáján, hogy a munka jól kinyomódjék.

Leggyakrabban előforduló foltok és tisztításuk:

Kézimunkák tisztítása. A fehér vászonra, batisztra dolgozott kézimunkát egyszerűen kimossuk, de a rendesnél gyengébb lúgban. Mángolni nem szabad, csak jól kihúzogatva, kissé nyirkosan vasalni. Előbb a színén vasaljuk, azután a visszáján, hogy a munka jól kinyomódjék. Az azsúrt pontosan, egyenes vonalban vasaljuk, nagyon csúnya, ha elhúzódik. A mezőkövesdi hímzést is ki lehet mosni a következő módon (ha nem selyemre van feldolgozva!). Meleg vízben feloldunk színszappant, azután a vizet langyosra hűtjük. A kézimunkát beletesszük, óvatosan, hogy a selyemszálak fel ne borzolódjanak, nyomogatjuk s a vizet többször cseréljük. Azután öblítjük, formájára húzogatjuk, tiszta ruhába csavarjuk és még nyirkosan, száraz ruhán keresztül, visszáján vasaljuk, sohasem a színén! Ha selyemre van dolgozva, ugyanígy kezelve, benzinben mossuk ki, de teljesen szárazon, nedves ruhán át vasaljuk. A tüllhímzést, recét, kötött csipkét jól felhígított szappan- vagy szappanpehely oldatban nyomogatjuk ki, bőségesen öblítjük, de a víz sose legyen nagyon meleg, azután a vasalólepedőn gombostűvel kifeszítjük, teljesen eredeti formájára húzogatva és így szárítjuk. Majd ruhán keresztül vasaljuk. A tüllhímzést és recét előbb színén, aztán visszáján. A divatos kötött, horgolt díványpárnákat szintén kimoshatjuk magunk. Természetesen lehúzzuk a párnáról, egészen hideg vagy langyos szappanoldatban átnyomogatjuk, alaposan öblítjük, az öblítővízbe kevés ecetet is tehetünk, azután jól kihúzogatjuk és szárazon, visszáján gyengén átvasaljuk. Ha higított szappanpehely-oldatot veszünk, az még jobb. De azt sem melegen használjuk! Ugyanígy kezelhetünk más kötött gyapjúholmit is. Ha tarka a párna, a maradék szálakon ki kell próbálni, nem hagyják-e színüket. Az esetben nem lehet mosni.

Ünnep, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?