Folttisztítás

Leggyakrabban előforduló foltok és tisztításuk:
Fűfoltot és zöldségfoltot kénezéssel tüntetünk el, csak arra ügyeljünk, hogy a folt meg legyen nedvesítve és a kénláng ne érje. Utána alaposan öblítsük. Kénezni csak fehér anyagot lehet.

Leggyakrabban előforduló foltok és tisztításuk:

Fűfoltot és zöldségfoltot kénezéssel tüntetünk el, csak arra ügyeljünk, hogy a folt meg legyen nedvesítve és a kénláng ne érje. Utána alaposan öblítsük. Kénezni csak fehér anyagot lehet. Ha fűfolt gyapjú, gyapot, vagy selyemanyagban van, akkor cink-kloriddal nedvesítjük meg és azonnal öblítjük. A régi gyümölcsfoltokat is kénezéssel tisztítjuk.

Ezüst-, ill. aranycsipkét, ha megfeketedett, úgy tisztítunk, hogy öt percre tiszta hideg vízbe áztatjuk. Ezalatt kevés fehér velencei szappant (drogériában kapható) feloldunk langyos vízben, és ebben húzogatjuk a csipkét, míg megtisztul. Utána néhány órára hideg vízbe tesszük, majd óvatosan kinyomogatjuk, és gombostűkkel kifeszítve szárítjuk.

Ezüstkanalak. A tojás csúnya foltot hagy az ezüstkanalakon, amit nehéz eltüntetni. Súrolni nem szabad. Mossuk meg a kanalat olyan meleg vízben, melyben burgonya főtt, a folt eltűnik.

Esőköpeny és -kalap is piszkolódik. Erősen szalmiákos vízzel kell megkefélni, a vizet többször kicseréljük.

Esernyőt, hogy a keféléstől meg ne szürküljön, alkoholos vízzel, puha kefével kell kifeszítve átkefélni.

Gyantafoltokat égető-spiritusszal dörzsölünk ki, tiszta vászonrongygyal és langyos vízben öblítjük.

Gyümölcs- és vörösborfoltot fehérneműből (asztalneműből) úgy tüntetünk el, hogy kénszalagot gyújtunk meg, és a megnedvesített foltos helyet föléje tartjuk, nagyon óvatosan, hogy meg ne perzseljük. Ha az nem használ, kevés vízbe csepegtessünk sósavat, és ebbe mártogatjuk a foltos helyet. Azonnal, nagyon alaposan öblítsük, és a műveletet ne ismételjük meg többször!

Gyümölcsfoltot vászonneműből klórmészoldattal, melybe ecetet tettünk, veszünk ki úgy, hogy minden belemártás után azonnal öblítjük. A fehérítő anyag forró legyen, az öblítővíz meleg. Még jobb, ha szódás vízben öblítjük. Fehér gyapotanyagot ugyanígy tisztítunk. Ha a gyümölcsfolt friss, rendes mosással is eltűnik, ha a vízbe szalmiákszeszt vagy bóraxot teszünk. Fehérneműből kénezéssel is kivehetjük a gyümölcsfoltot. Fehér gyapjúanyagból pedig: ha egy órára alkénsavas nátronoldatba, utána pedig bórsavoldatba tesszük, míg a folt eltűnik, végül alaposan öblítjük, és az öblítővízbe literenként egy késhegynyi szódabikarbónát teszünk. Színes anyagot csak panamagyökérben vagy szappangyökérben moshatunk ki.

Hattyúprém tisztítása. Langyos szappanos vízben gyengéden nyomkodjuk, a vizet váltogatjuk. Meleg kályha mellett szárítjuk, ha teljesen száraz, gyöngén dörzsöljük, míg a szálak szétválnak.

ĺróasztal posztójából a tintafoltot szalmiákszesz és terpentinszesz egyenlő arányú keverékével dörzsölhetjük ki. Lila tintát, tintaceruza foltját házilag nem lehet eltüntetni.

Ismeretlen anyagtól való zsíros foltokat a következő szerrel tisztíthatunk: 40 gramm apróra vágott szappangyökeret fél liter vízben felére elfőzünk, szűrőpapíron átszűrjük, 30 gramm szalmiákszeszt teszünk hozzá, és erősen bedugaszoljuk. Zsír-, olaj-, étel-, tejpecsétre jó. Olajfestékfoltnál előbb terpentinszeszt csepegtetünk a foltra, s azután az előbb leírt keverékkel tisztítjuk.

Izzadás okozta zsírfoltot kabátgallérból szépen kitisztíthatunk, ha porrátört zsírkövet hintünk reá, fél napig rajta hagyjuk, s azután tiszta itatóson keresztül langyos vassal átvasaljuk. Utána jól lekeféljük.

Jódfoltokat akár testünkről, akár a fehérneműből a következőképpen tüntethetünk el: gyógyszertárban veszünk nátrium-tioszulfátot. Néhány szemet feloldunk egy kanálka vízben. Ebből az oldatból csepegtetünk a foltra. Azután kimossuk.

Kakaófoltot, ha friss, szappannal, meleg vízzel moshatunk ki. Ha régi, glicerint csepegtetünk reá, néhány óráig állni hagyjuk, azután kimossuk.

Kátrányfolt eltüntetése szövetből. A vastagabb réteget lekaparjuk, azután a foltos részt petróleum- és spirituszkeverékbe áztatjuk. Utána meleg vízben kimossuk és vasaljuk.

Kátrányfesték-folt. Fehérneműből úgy tüntethetjük el, hogy 5 gramm ecetsavat feloldunk 50 gramm alkoholban, és ezzel érintgetjük a foltot, és utána kimossuk. Az is jó, ha ötpercenként felváltva Javel-vízzel és 5 százalékos sósavoldattal kezeljük. Utána alaposan kimossuk, és végül nátrium-tioszulfát-oldattal kezeljük. Színes holmit pedig úgy tisztítunk, hogy borsónyi krómsavat pár csepp vízben feloldunk, és nagyon óvatosan megérintjük vele a foltot. Azonnal öblítjük.

Kéz tisztítása konyhamunka után. Olyan szer kell, amely nemcsak a piszkot veszi le, hanem minden szagot is eltüntet. Vegyünk erre a célra egy nagyobb üveget, melynek feltétlenül üvegdugója legyen, és jól záródjék. Ebbe öntsünk egy rész sósavat és 3 rész vizet. Mikor a munka elvégzése után kezünket szappannal, kefével már jól megmostuk, öntsünk a sósavas vízből porcelántálba annyit, hogy kezünket pár pillanatig benne áztathassuk. Utána alaposan öblítsük, töröljük meg és kenjük be krémmel. A sósavat fémedénybe világért se öntsük, mert kieszi, sőt a párolgó gőze is kimar minden fémet, azért kell üvegdugaszos üvegben tartani. A ruhát is kimarja!

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?