Fókuszban a német melegek mindennapjai

ELŐZETESPozsony. A meleg filmek pozsonyi fesztiválján idén több más, nagy presztízsű szemlén – a Berlinalén vagy a Sundance fesztiválon – bemutatott és díjazott alkotást is láthat a közönség.

ELŐZETES

Pozsony. A meleg filmek pozsonyi fesztiválján idén több más, nagy presztízsű szemlén – a Berlinalén vagy a Sundance fesztiválon – bemutatott és díjazott alkotást is láthat a közönség. Ahogy a szervezők elmondták, az Inakosť fesztivál programjába zömmel olyan alkotásokat igyekeztek megszerezni, amelyeket idehaza más módon nem láthat a közönség, merthogy – négy kivételével – nálunk nem forgalmazzák, és az interneten sem elérhetők. Összességében 14 ország 26 filmalkotása szerepel a kínálatban.

Az idei, nyolcadik évfolyam újdonsága a Deutsche Welle szekció, amelybe a kortárs német meleg filmtermés legjavából válogattak. „Németországban az utóbbi években nagyon sok meleg film készült. Kíváncsiak voltunk, hogy melyek az aktuális témák, hogyan él a meleg közösség és mi foglalkoztatja a tagjait egy olyan országban, ahol magas az életszínvonal” – mondta Zita Hosszúová, a fesztivál igazgatója. Két dokumentum- és egy játékfilmből alkothat erről képet a pozsonyi szemle közönsége.

Arról is mutat képet a fesztivál, hogy milyen a helyzet keleten. Robin Campillo Keleti fiúk (Eastern Boys) című filmje az egyik legizgalmasabb mozija lesz az idei kínálatnak. A film főhőse Marek, aki több társával együtt Oroszországból menekült Franciaországba, s ahhoz, hogy valamelyest boldoguljon, prostitúcióra kényszerül. Egy jól szituált negyvenes férfi is igénybe veszi Marek szolgáltatásait, ám a férfi lakásán a fiúval megjelenik az egész banda, és kirámolják a kéglit. Ezzel azonban akciójuk nem ér véget. A férfi beleszeret a fiúba. Társai azonban nem nézik jó szemmel, hogy Marek kiválik közülük, mert vele elvesztik legnagyobb pénzforrásukat. Kegyetlen, brutális történet, melynek hátterében egy tiszta érzés bontakozik ki. A bevándorlók szociális helyzetéről komor, hiteles képet festő, szépen fényképezett, feszültséggel és meglepetésekkel teli művészfilm, nem csak melegekről melegeknek.

Sophie Hyde ausztrál drámája, az 52 kedd (52 Tuesdays) súlyos, elgondolkoztató film egy nehéz döntés terhéről. A rendezőnő a filmet egy teljes éven át, keddenként forgatta. A történet a nemi átalakulás hosszú folyamatát dolgozza fel. Azt vizsgálja, hogyan fogadja anyja nemi átalakítását egy 16 éves lány, miközben saját szexuális érésének nehézségeivel is szembe kell néznie. A lány egy év alatt csak keddenként találkozik az anyjával – aki az 52. hét keddjén már férfiként jelenik meg előtte.

A Nem félünk a muffoktól (Who's Afraid of Vagina Wolf?) című amerikai film főszereplője, Anna, negyvenedik születésnapján rádöbben, hogy nem elégíti ki az a szabad, nemtörődöm életforma, amit korábban, amikor az éj királynője volt, imádott. Negyvenévesen úgy érzi, semmit sem ért el az életben, és még csak állandó társa sincs. Változtatni szeretne addigi életvitelén, de kétségei vannak: lehet-e még új életet kezdeni az ő korában.

A meleg Cseh-Szlovákia blokkban Peter Gábor Pappá szentelés (Svätenie) című filmje szerepel, ami – az alkotók megfogalmazása szerint – „tragikomikus dokumentum a szerelemről”. A film bonyolult helyzetet boncolgat. Két egymást szerető fiú közül az egyik papi pályára készül. Miként tud ezzel a döntéssel kiegyezni a másik, aki viszont egy melegbárt szeretne nyitni.

A fesztivál holnap kezdődik és vasárnapig tart a Lumiére és a Film Europe moziban. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?