Filmjei modellértékűek

Tarr Béla filmrendező kapja az American Cinema Foundation ez évi Andrzej Wajda Békedíját az egyetemes filmművészetben betöltött szerepének elismeréseként; a kitüntetést a hét végén adják át Berlinben a magyar alkotónak – közölte a Magyar Filmunió az MTI-vel.

Tarr Béla filmrendező kapja az American Cinema Foundation ez évi Andrzej Wajda Békedíját az egyetemes filmművészetben betöltött szerepének elismeréseként; a kitüntetést a hét végén adják át Berlinben a magyar alkotónak – közölte a Magyar Filmunió az MTI-vel.

„Tarr Béla az európai film azon rendezői közé tartozik, akik meghatározó módon szélesítették a filmművészet látókörét és új mozgóképes eszköztárat hoztak létre” – idézte a zsűri indoklását közleményében a filmunió.

A méltatás szerint a rendező filmjei igazi kihívást jelentenek a nézőnek; a bennük látott képekből, arcokból, tájakból és látványelemekből önálló univerzum jön létre.

„Tarr összetéveszthetetlen kézjegye a rendkívüli időkezelés. Filmjei eredeti gondolatokat közölnek, korunk problémáival foglalkoznak és filozofikus mélységgel rendelkeznek. A kortárs film számára ezért modellértékűek” – írta a zsűri.

A vasárnapi díjátadás alkalmából péntektől vasárnapig a német közönség újra találkozhat a Kárhozat (1988), a Sátántangó (1994) és a Werckmeister harmóniák (2000) című, mára klasszikussá vált Tarr-filmekkel.

Az Andrzej Wajda Békedíjat az American Cinema Foundation minden évben a „Freedom Film Festival” keretében adja át.

Andrzej Wajda, aki a lengyel „új hullám” egyik elindítója volt az ötvenes években, 1999 óta művészeti védnöke és kurátora az évente odaítélt díjnak, amely azért jött létre, hogy Kelet- és Közép-Európa volt szocialista országainak filmes alkotóit méltassa.

Eddig Kira Muratowa (Ukrajna, 2000), Jan Švankmajer (Cseh Köztársaság, 2001), Andreas Dresen (Németország, 2002), Alexander Sokurow (Oroszország, 2003) és Marcel Lozinski (Lengyelország, 2004) részesült a kitüntetésben.

Az American Cinema Foundation Los Angeles-i székhelyű közhasznú szervezet 1997 óta rendezi meg a Freedom Film Festivalt; ez az egyik legfontosabb rendezvény azok közül Hollywoodban, amelyek Kelet- és Közép-Európa volt szocialista országainak filmjeire összpontosítanak.

A fesztivál zsűrije már Berlinben, Moszkvában, Bakuban (Azerbajdzsán), valamint a Karlovy Vary-i Filmfesztiválon is adott át díjakat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?