Fiatalon kell „megfertőződni”

Kassán háromévente megrendezik a fiatal előadóművészek találkozóját Márai Sándor Hazája címmel. A verseny idén is komoly díjakért folyik majd, fiatalnak pedig tizenöttől száz éves korig számít a résztvevő, feltéve, ha a szabadon választott mű mellé egy Márai-művet is választ.

„Idén is beérkezési sorrendben fogadjuk el a jelentkezéseket”Ifj. Szaszák György felvételeDudás Péter színművésszel, a november végi rendezvény fő szervezőjével beszélgettünk.

Elevenítsük fel a három évvel ezelőtti, sorrendben második találkozót. Hányan gyűltek össze akkor Márai szülővárosában, és milyen benyomást tettek a zsűrire?

Anyagi és kapacitásbeli okokból mindkét eddigi alkalommal csupán negyven résztvevőt tudunk fogadni, tízet-tízet Kelet-, és Közép-Szlovákiából, húsz főt pedig Nyugat-Szlovákiából. Idén is beérkezési sorrendben fogadjuk el a jelentkezéseket, aki későn kap észbe, sajnos lemarad. Nem változtattunk a szabályokon, továbbra is egy verssel és egy prózával kell érkezniük a résztvevőknek, ezek közül egynek Márai-műnek kell lennie. Nincsenek kategóriák, az alsó korhatár tizenöt év. Eddig inkább fiatalok jöttek, a középiskolások mellett szép számban képviseltették magukat az egyetemisták is. Közülük sok volt a visszatérő versenyző.

Fontos, hogy éppen Kassán rendezik meg ezt a találkozót? Esetleg hathat csábítóan a résztvevőkre a helyszín?

Az első alkalommal, 1997-ben négy városban folytak az elődöntők, és csupán a győztesek juthattak el Kassára. Másodszorra már nem kaptunk elegendő támogatást, így csak Kassán rendeztük meg a találkozót, számos kísérőprogrammal. Szerintem a helyszín mindenképp vonzó, mert Márai itt született, ezeken az utcákon sétált, és mindig szeretettel írt Kassáról. Annak idején Czajlik József kollégámmal közösen határoztuk el, hogy megszervezzük ezt a találkozót, akkor még mint magánszemélyek. Azóta alakult egy polgári társulás, amelynek elsődleges feladata a Márai Sándor Hazája háromévenkénti szervezése, valamint az ezzel kapcsolatos pályázás. Idén a szlovák kulturális minisztériumtól és a magyar Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától kaptunk támogatást.

Mikor kezdődik és meddig tart a rendezvény? Idén is lesznek kísérőprogramok?

Most is kétnaposra tervezzük, november 29-én, szombaton, illetve 30-án, vasárnap. Gondolom, ez elegendő idő a felkészülésre. A hangsúly az előadott műveken lesz, ezek elemzésére és értékelésére kellő időt akarunk fordítani. Komoly elemzésnek vetjük alá a hallott produkciókat, ezen nem akarunk időt spórolni. Szombat esti programként megzenésített versekkel fellép a dunaszerdahelyi Kicsi Hang duó, amelynek egyik tagja, Menyhárt József az első Márai-találkozó egyik döntőse volt. Vasárnap este a résztvevők és a közönség a Budapest Orfeum című előadást tekintheti meg a Thália Színház művészeinek előadásában.

Mennyire sikerült Márait beemelni az irodalmi köztudatba, illetve mennyire népszerű a fiatalok körében?

Úgy látom, hogy az 1989 utáni népszerűsítés meghozta a gyümölcsét, nagyon sokan elővették, felfedezték maguknak Márait. A robbanásszerű érdeklődés szerintem azóta stabilizálódott, azaz se nem nőtt, se nem csökkent. 1997-ben, az első találkozón sok diák okozott meglepetést a zsűrinek kevésbé ismert művekkel. Ezeket többnyire maguk kutatták fel. Szerintem Márai írásai főleg az érettebb korúakat szólítják meg, negyvenéves korban a legfogékonyabb rájuk az ember. Az ismerkedést azonban korábban is el lehet kezdeni, mert ha valaki fiatalon „megfertőződik”, egy életen át elkísérik Márai művei. És minden újraolvasáskor más-más dolog érinti meg ezekben a könyvekben.

Az sem mellékes, hogy ezen a találkozón a győztesek rendszerint komoly tárgynyereményeket, illetve utazásokat kapnak.

Ez idén is így lesz. Eddig számítógéppel, hifi-toronnyal térhettek haza a legjobbak, az első alkalommal New York-i út volt a fődíj, 2000-ben pedig egy olaszországi kirándulás, amely azonban rajtunk kívül álló technikai és anyagi okokból végül nem valósulhatott meg. Erről csak annyit mondanék, hogy az ígéretek megmaradtak ígéret szinten. A három fődíjast viszont egy-egy nagyobb pénzösszeggel szeretnénk kárpótolni, hogy ne essék csorba a szervezők becsületén. Jelentkezni társszervezőnk, a Csemadok kassai városi választmányának székhelyén, a Kovács utca 38. szám alatt lehet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?