Fesztiválok, könyvek, filmek, tárlatok

<p>Év végi sommázás következik most, a teljesség igénye nélkül, szigorúan szubjektív alapon, a hazai, a magyarországi és a világszintű történéseket is felelevenítve, hónapokra lebontva.</p>

JUHÁSZ KATALIN

Január

A magyar köztévé először megszüntette, majd nézői nyomásra folytatta a Maradj talpon! című vetélkedőt.

Bemutatták a pozsonyi Prikler Mátyás Köszönöm, jól (Ďakujem, dobre) című filmjét, amely a családon belüli kapcsolatok elkorcsosulásáról szól. A szereplők felváltva beszélnek magyarul és és szlovákul, a hangsúly azonban nem a kétnyelvűségen van. A főbb szerepekben Várady Béla, Mokos Attila és Molnár Xénia látható.

25 éve mutatta be a budapesti Vígszínház A padlás című „félig mese, félig musicalt” Marton László rendezésében. A jubileumi, 800. előadás is telt házas volt. Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter híressé vált meséjén több generáció nőtt fel, a 13 szerepet összesen 50 színész játszotta.

Február

Ausztráliában és Új Zélandon vendégszerepelt a pozsonyi Szőttes Kamara Néptáncegyüttes. A Melbourne-i Magyar Központ meghívására az együttes három hetet töltött a távoli földrészen.

Lezajlott a filmes díjkiosztók díjkiosztója, a 85. Oscar-gála. A legjobb film Ben Affleck Argo-akciója lett, a legjobb rendező díját Ang Lee kapta a Pí életéért.

Átadták a Grammy-díjakat is, a Black Keys zenekar gyűjtötte be a legtöbb elismerést, ám nem a fő kategóriákban. A Mumford & Sons lemezét, a Babelt kiáltották ki az év albumának.

Március

ByeAlex nyerte A Dal nemzeti fordulóját, azaz ő képviselhette Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon

Átadták a kassai Thália Színház felújított épületét. A teátrum egyebek mellett színészmúzeummal és konferenciateremmel bővült.

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Budapesten átadták a Kossuth-díjakat. Néhány név a díjazottak hosszú listájáról: Mécs Károly, Pap Vera, Oszter Sándor, Rudolf Péter színművészek, Karinthy Márton rendező, Szvorák Katalin népdalénekes, Sajdik Ferenc karikaturista. Megosztott Kossuth-díjat kaptak az Omega és a Csík zenekar tagjai.

Április

Rimaszombatban lezajlott a Tompa Mihály Vers- és Prózamondók, Énekelt Versek és Lírai Színpadok Országos Versenyének döntője, az egyik legnagyobb irodalmi és pódiumművészeti rendezvényünk. Idén 151 egyéni produkció, 7 lírai színpad és 21 énekelt verset előadó csoport érkezett a megmérettetésre.

Tízéves lett a budapesti A38 hajó. A nemzetközlileg is ismert szórakozóhelyet a Lonely Planet útikönyvkiadó, valamint az Electronic Beats magazin a világ legjobb klubjának választotta. Az elmúlt évtizedben mintegy tízezer művész lépett fel az A38-on, a látogatók száma meghaladta a kétmilliót.

Az Ifjú Szivek Táncszínház bemutatta a Hontalanítás című műsort, Hégli Dusan koreográfiáját, amely a tánc nyelvén mesél a második világháború utáni időszakról, a csehszlovák nemzetállamra tett kísérletről, amit a hatalom a szlovákiai magyarok kitelepítésével kívánt megoldani.

Május

Az USA legnépszerűbb hiphopelőadója, Kanye West egyik dalában felhasználta a Gyöngyhajú lány című 1969-es Omega-sláger részletét. A New Slaves című számban két és fél perc után csendül fel a magyar dal orgonaszólama, West arra énekel több mint egy percen át.

Emmelie de Forest dán énekesnő nyerte az 58. Eurovíziós Dalfesztivált, amelynek döntőjét a svédországi Malmőben rendezték. A Magyarországot képviselő ByeAlex Kedvesem című számával 10. lett.

Egyszerre tizenkét nyelven jelent meg Dan Brown Inferno című regénye, amely világszerte az év könyvszenzációjává vált.

Pozsonyt is érintette a Depeche Mode világ körüli turnéja. A csapat idei, Delta Machine című lemezét népszerűsítette.

Zenés produkcióval zárta az évadot a Komáromi Jókai Színház. Tasnádi István és Fenyő Miklós Made in Hungária című darabját Méhes László állította színre, és maga Fenyő Miklós is szerepelt benne.

Június

Összesen 82 magyarországi és 13 határon túli kiadó mutatta be újdonságait a 84. Ünnepi Könyvhéten Budapesten.

Komáromban lezajlottak az 50. Jókai Napok. A fesztivál kiegyensúlyozott színvonalával méltón ünnepelte a jubileumot. A fődíjat a lévai Bárka Színpad társulata kapta a Bányavirág című előadásért. A csoport tagja, Forgács András érdemelte ki a legjobb férfi alakítás díját.

Az Irodalmi Alap Madách-díját Tőzsér Árpád vehette át Fél nóta című verskötetéért. Két kötet szerzőjét jutalmazták nívódíjjal: Grendel Lajost a Távol a szerelem című kisregényért, illetve Szászi Zoltánt a Kilátó című verseskötetért.

A magyar Attraction látványszínház megnyerte a Britain's Got Talent brit televíziós tehetségkutató vetélkedősorozat döntőjét. Az együttes, amely az ITV kereskedelmi televízión sugárzott vetélkedő történetének első magyar döntőse és nyertese, bravúros árnyjátékaival aratott sikert.

Hosszú tapssal búcsúztatta a közönség a Nemzeti Színház Alföldi Róbert nevéhez fűződő korszakát a társulat utolsó előadásán. Alföldi június 30-ig vezette a színházat, július 1-től Vidnyánszky Attila vette át a Nemzeti irányítását.

Július

Krasznahorkaváralján rendezték a Gombaszögi Nyári Tábort, amely több tucat érdekes beszélgetéssel, előadással és koncerttel várta a fiatalokat. A szervezők figyeltek a sokszínűségre, igyekeztek minél több igénynek megfelelni. A táborban idén közel kétszer annyian voltak, mint tavaly.

Az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának küldöttsége Kassára, Európa kulturális fővárosába látogatott, és úgy vélték, a város kiérdemelte a címet.

Augusztus

A szokásosnál gyengébb sztárfelhozatal miatt kevesebben voltak kíváncsiak a 21. Sziget fesztiválra. A legerősebb napon is „csak” hatvanötezren voltunk, ami persze egy városnyi ember, mégis elfértek volna még napi tízezren az Óbudai-szigeten. A főszervező Gerendai Károly száz- és kétszázmillió forint közé saccolta az idei veszteséget.

Szeptember

Átadták Kassa, Európa idei kulturális fővárosa legnagyobb befektetésének számító Kultúrparkot. A városközpontban található laktanyát és katonai raktárépületeket több mint 26 millió euróért többfunkciós kulturális központtá alakították át. A Kultúrpark területén egyszerre akár nyolc zenés és irodalmi rendezvényt is szervezhetnek a külső térben álló, fából készült színpadokon.

Október

Mintegy nyolcvan év után vehették kézbe a magyar olvasók az Egy polgár vallomásai című regény teljes változatát. Márai Sándor műve eddig csak olaszul volt elérhető teljes terjedelmében, magyarul csak a cenzúrázott, csonka változat jelent meg.

Megnyílt a budapesti Szépművészeti Múzeum Caravaggiótól Canalettóig című barokk kiállítása. A tárlat összesen 102 mester 140 remekművén keresztül tekinti át az olasz barokk festészetet. A legtöbb művel a korszak géniusza, Caravaggio szerepel.

Stockholmban bejelentették, hogy idén a kanadai Alice Munro kapja az irodalmi Nobel-díjat.

November

A magyar közmédia M2 tévécsatornája nyerte el az Eutelsat nemzetközi műhold-üzemeltető cég első díját a gyerekcsatorna kategóriában. Az Európában, Afrikában és a Közel-Keleten vezető műhold-üzemeltető évente megrendezi a tematikus csatornák versenyét, amelynek idén Velence adott otthont.

Pozsonyban 23. alkalommal rendezték meg a Fotóhónapot, amelynek keretében 30 egyéni és csoportos kiállítás nyílt meg, köztük két magyar tárlat: Gőbölyös Luca fotóit a Pozsonyi Magyar Intézetben, a négy magyar fiatal művész alkotásaiból összeállított, A realitás kódjai – Folyamatos jelen című kiállítást pedig a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában tekinthették meg az érdeklődők.

December

A Jókai Színjátszó Társulat Liliomfi című előadása kapta a fődíjat a Szepsiben és Buzitán megrendezett XV. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválon. A szakmai zsűri két nívódíjat ítélt oda: a füleki Zsákszínháznak, valamint a Nánai Színjátszó Csoportnak.

Szász János alkotása, A nagy füzet felkerült a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért versengő művek kilencesre szűkített listájára. Magyar filmnek legutóbb 1988-ban volt esélye elnyerni az Oscar-díjat, akkor Szabó István Hanussen című filmje szerepelt a végső öt jelölt között.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?