Fesztiválok, himnuszok

<p>Nyáron a magyar zenei életben minden a fesztiválok körül forog. Nem csoda hát, hogy a zenészeknek óriási megtiszteltetés és persze hatalmas reklám, ha elkészíthetik egy-egy rendezvény hivatalos dalát.</p>

PUHA JÓZSEF

A legnagyobb presztízst természetesen az jelenti, ha a Sziget Fesztivál himnuszának megírására kérik fel őket. 2013-ban a Punnany Massif szerzeménye, a Szabadon (Na-na-na) / Freedom Song, tavaly az Ivan & the Parazol száma, a Together volt a rendezvény hivatalos dala.

Irie Maffia:

Easy as One Two Three

Idén a tizedik születésnapját ünneplő Irie Maffia készíthette el a Sziget indulóját, az Easy as One Two Three című dal máris nagy népszerűségnek örvend. „A szabadság szigetének korábbi himnuszai a rendezvény alapértékeire épültek. Az Irie Maffia szerzeménye is mind hangulatában, mind szövegében illeszkedik ebbe a sorba, és visszaadja a Sziget egyedi életérzését, a felhőtlen, szabad együttlét örömét” – mondta Gerendai Károly, a fesztivál alapítója. „Az Easy as One Two Three szövegében arra utalunk, hogy azzal, ha kimondod a jó és rossz életérzést, azt szabadjára engeded, s ezáltal felszabadulsz” – tette hozzá Dagadu Sena, a tizenegy tagú Irie Maffia énekesnője. Az együttes számtalan zenei stílust vegyít – köztük a reggae, a hiphop, a rock és a funk elemeit – dancehallos alapra ültetve. A műfaj számtalan magyar képviselője közül a formabontó felállás és az ebből következő eklektikus hangzás emeli ki a zenekart.

Wellhello & Halott Pénz: Emlékszem, Sopronban

Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy előre lássuk: a VOLT Fesztivál himnusza, az Emlékszem, Sopronban a nyár vezető magyar slágere lesz. Napjaink két legsikeresebb hiphopformációja – a Diaz és Fluor alkotta Wellhello, valamint a Marsalkó Dávid vezette Halott Pénz – készítette el. „Tavaly ilyenkor a Wellhellónak még egy dalát sem ismertük, idén pedig, akárcsak a Halott Pénz, főműsoridős fellépő a fesztiválunk nagyszínpadán. Az ő sikerük példa lehet sokak számára: hiteles, profi produkciók, frappáns és szellemes szöveggel, sok munkával” – nyilatkozta Lobenwein Norbert, a VOLT főszervezője. „Nagyon élveztem a közös munkát, végre élesben is használhattam az új szintimet, amit még a nyolcvanas években gyártottak, és borzasztóan nehéz volt beszerezni” – mesélte Diaz.

Saverne: Carry On

Az idén újra megrendezésre kerülő Kingdom of Hegyalja himnusza egy kevésbé ismert magyar elektronikus formáció, a Saverne keze közül került ki, és minden megvan benne, ami az újjászületett rendezvényt jellemzi: aktuális, pörgős és sokszínű. A Carry On című szerzemény az elektronikus stílusok különleges keverékéből állt össze. A háromtagú Saverne a meglepő és egyedi zenei megoldásokon túl az effektekre is nagy hangsúlyt fektet. „Örülünk, hogy a mi dalunk képviselheti a Kingdom of Hegyalját. A Carry On révén egyre több pozitív visszajelzést kapunk” – mondta Kocsis Bence, az együttes énekes-dalszerzője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?