Itt az eheti művészeti kalauzunk: így formálódhatunk a fORMA fESZTEN idén

kép

A párkányi fORMA fEST szervezői már tizennegyedik éve dolgoznak azon, hogy a városba hozzák az alternatív zenét és művészeteket. Munkájuk gyümölcseként háromnapos összművészeti fesztivál várja a párkányiakat és a környékbelieket idén, és a felhozatal sem akármilyen. A paletta ráadásul műfajilag is gazdag: a zene, a képzőművészet, a színház, az irodalom és a street art kedvelői is kedvükre válogathatnak majd a programokból Párkány régi kompkikötőjében. 

A fesztivál csütörtökön kezdődik, mégpedig egy, már hagyományossá vált programmal: a tábortűz meggyújtásával. Már az első este zenei programja miatt is érdemes kilátogatnunk a kompkikötőbe, a Csehországból érkező Lichočar mindenképp megér egy misét. A Brünnből érkező banda „boszorkányfolk együttesként” jellemzi magát, 2022 februárjában jelent meg első albumuk, amely egy novelláskötethez kapcsolódik, melynek történetei a bizonyos (a bandának és az első albumnak) névadó Lichočarról szólnak, akit egyes vidékeken boszorkányembernek is neveznek. A fesztivál első, nem mellesleg ingyenes napján a hangulat tehát garantált: lesz közös tábortűz és a sötét beálltával boszorkányerő pengeti majd a húrokat...

 A fesztivál következő két napján lesz ruha- és növénycserebere, fesztiváldekor-készítés, pénteken csillagszórózós flashmob a sétányon, szombaton pedig nem marad el a fesztivál arculatát meghatározó kígyórajzolás a Mária Valéria hídon. Pénteken a Gorg & Benzol és a házigazda Jóvilágvan ad koncertet, majd az idei kiadás legnagyobb húzóneve, a budapesti alternatív zenei színtér legnépszerűbb elektronikus zenei duója, az Analog Balaton lép színpadra. 

Szombaton az Ahogy esik, úgy puffan nevű, tájainkon közkedvelt színházi improvizációs előadást láthatjuk, melyet egy könyvbemutató követ majd – Ughy Szabina mutatja be Az átlátszó nő című kötetét. Este a Kingfishers ad koncertet, lesz slam poetry, majd a szombat este legnagyobb zenei dobása, a Slow Village következik. A 2016-ban alakult, hiphopban utazó Slow Village nemrégen adta ki harmadik nagylemezét, a kissé szokatlan „;” címmel. Ők a magyar alternatív rap legfontosabb formációja – leginkább az Akkezdet Phiai tekinthető az elődeiknek –, az elmúlt években vitathatatlanul a műfaj egyik legfontosabb bandájává váltak.

Mikor és hol: augusztus 8–10., csütörtök–szombat – a párkányi régi kompkikötő – belépő: a csütörtöki nap ingyenes, a kétnapos fesztiválbérlet 20 euró

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?