Fent, feljebb, még feljebb

A hivatalos előrejelzések számoltak némi áremelkedéssel, de azzal nyugtatták a már háborogni sem képes polgárokat, hogy a többletkiadások nem jelentenek többet havi pár száz koronánál. A nyugdíjasok járnak a legjobban, vigasztalták az érintetteket.

A hivatalos előrejelzések számoltak némi áremelkedéssel, de azzal nyugtatták a már háborogni sem képes polgárokat, hogy a többletkiadások nem jelentenek többet havi pár száz koronánál. A nyugdíjasok járnak a legjobban, vigasztalták az érintetteket. Valóságos főnyereménynek tekinthetik, hogy a kisebb panellakásban (negyven négyzetméteresben) élő nyugdíjas házaspár havonta csak kétszáz koronával fizet többet, de ha családi házban puccoskodik, havi 550-nel. A pénzügy(miniszter)i szakértők mesét mondtak – felnőtteknek... A magányosan élő nyugdíjas a panelban havi száz koronával fizet többet, a családi házban 500 koronával.

Baj van a szakértelemmel! Gyanítom, a pénzügyesek annak idején elbliccelték a matematikaórákat! Ha nem így lett volna, akkor tudnák, hogy az egyszobás (magántulajdonú!) lakásért decemberben még „csak” 1700 koronát kellett fizetni (igaz, a fővárosban), ebben benne volt a hideg-meleg víz, a szemét, a fűtés (a villany, a gáz, a tévédíj, a telefon nem), de januárban már 2500-at! A villanyon, a tévédíjon, a gázon kívül!

Vidéken sem jobb a helyzet. Egy 70 négyzetméteres saját lakásban (a saját azt jelenti, hogy viszonylag olcsón megvette az illető azt a lerobbant lakást, amelyben addig is lakott, de a piaci ár és a kifizetett összeg közötti különbséget ráköltötte) az egyedül élő nyugdíjas decemberben 898 koronát fizetett, a gázért (mert gázzal fűt) 1160-at, a villanyért 720-at, a telefonért 300-at (mert ő csak akkor veszi fel a kagylót, ha őt hívják). Januártól a lakásért 1024 koronát fizet, a villanyért 1014-et, a gázért 1550-et. Szerencsére az Új Szóért és a Vasárnapért nem fizet többet, de attól retteg, a plusz kiadások egy részét ebből kell majd állnia.

A fővárosi 40 négyzetméteres lakás fenntartása (vagy minek nevezzem) azért kerül sokba, mert drága az energia. Központi a fűtés. A radiátorok gyakran hidegek, mert hol az egyik, hol a másik lakásban kezdenek folyni. S akkor le kell engedni a vizet, kijavítani a hibát – kicserélni a radiátort, a lakó számlájára –, aztán újra bekapcsolni a fűtést.

Lényeges energiamegtakarítás érhető el a radiátorokra szerelhető hőszabályozóval, mert ha melegünk van, egyszerűen elzárjuk a csapot. Ennél jobb megoldás is létezik: mindenki csak annyi melegért fizet, amennyit a valóságban elfogyaszt. Akár az összes csapot is elzárhatja, így takarékoskodik. A radiátorra szerelt szürke mütyür (lehet vagy négy centi széles, tíz centi hosszú) pontosan kimutatja, mekkora melegmennyiséget fogyasztottunk – és csak azt fizetjük. A mütyürön levő skála és a benne levő folyadék csalhatatlan, mondják a szakemberek. Ligetfalun nagy riadalom támadt nemrég, mert elterjedt a híre, hogy a mütyürben levő párolgó folyadék (az a dolga, hogy párologjon) rákkeltő, allergiás tüneteket vált ki. (Ez már nem volna a dolga, magánszorgalomból teszi...) Az egészségügyi minisztérium szakvéleményt adott ki, mely szerint az ampullában levő metilbenzoát párolgása oly csekély, hogy semmiféle egészségkárosodást nem okozhat. Viszont pontosan mér! Vagy mégse? Többeknek feltűnt, hogy nemhogy kevesebbet fizetnének, amióta felszerelték a mérőket, pedig elzárják a radiátort, hanem kétszer annyit! A leleményesebbek kitapasztalták, hogy a mérő becsapható. Ha jégkockát tesznek rá vagy hideg vizes ruhával borítják be vagy le, nem mutat...

Lakásomba több mint tíz éve szereltek fel mérőt a radiátorokra. A szobába és a konyhába. A fürdőszobai radiátorra nem. Azzal kecsegtettek, hogy kevesebbet fogunk fizetni, mert ha nem vagyunk otthon, kikapcsoljuk a radiátort... A több mint tíz év alatt egyetlenegyszer sem olvasták le a fogyasztást. Senkinél sem. A legtöbb lakó le is szereltette a szobadíszt – és senki sem kérte rajtuk számon...

Az év második napján nem mentem bevásárolni. Nem akartam pénzkiadással kezdeni az évet. Az ünnepi maradék került az asztalra. De a következő napot már nem lehetett megúszni. Egy doboz tartós (sovány) tejet tettem a kosárba (az újság azt írta, az áremelés után 20 korona 60 fillér lesz, ezzel szemben 22 volt), fél kiló rizst, a legolcsóbb fajtából, 13 koronáért (a hírek szerint egy kiló rizs új ára 22,80), cukrot nem vettem, egyrészt mert igyekszem kerülni, másrészt sehol sem találtam a 31 koronásat... Fizetés közben a pénzügyi szakembereket szidtam, mert nem tudnak számolni...

De új év, új tervek, legyünk optimisták! Mint az a friss nyugdíjas, aki sugárzó arccal kívánt boldog új évet, kissé megkésve. Májustól megváltozik a világ, lelkendezett, nem lesznek határok, oda utazik, ahová akar. De ez még semmi. Ott vállal majd munkát, ahol éppen neki tetszik. Többet fog keresni, mint itthon egy miniszter! Megpróbáltam visszarángatni a földre. Nem sikerült. Azt mondta, ha nem kap munkát valamelyik EU-tagországban, akkor se keseredik el. Mint teljes jogú EU-állampolgárnak joga van letelepedni bármelyik tagállamban, és az adott országban élvezni az életet. Itthagy csapot-papot, Németországba költözik. Euróban fogja kapni a nyugdíját! Lesz vagy 150...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?